Hlavní obsah

Odboráři v dubnu vyjdou do ulic protestovat proti vládním škrtům

Právo, Novinky, val, jov
Praha
Aktualizováno

Odboráři se chystají za měsíc vyrazit opět do ulic. Chtějí tak protestovat proti vládním reformám a škrtům. Na pondělní poradě se na tom shodli šéfové odborových svazů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Protestující odboráři v čele s předsedou ČMKOS Jaroslavem Zavadilem

Článek

„ČMKOS vyhodnotila situaci jako už dále neúnosnou,“ řekl na pondělním brífinku předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil a vyzval vládu k zastavení reformních kroků. V opačném případě podle něj vyzvou vládu Petra Nečase k demisi. Reformy jsou podle Zavadila nutné, ovšem v jiné podobě, než jakou prosazuje Nečasův kabinet.

Protest se uskuteční 21. dubna. Klíčovým místem má být pražské Václavské náměstí. Odboráři ale podle Zavadila plánují i regionální mítinky, o jejichž podobě se bude ještě rozhodovat.

Zavadil odmítl v tuto chvíli sdělit, zda může dojít i na stávku. Potvrdil však, že se o této variantě uvažuje.

ČSSD protest podporuje

Protest organizovaný odbory podle očekávání podpořila opoziční ČSSD, která se v úterý večer už potřetí pokusí svrhnout vládu premiéra Nečase. „My jako sociální demokraté určitě podpoříme protest, který organizují odbory na 21. dubna,“ řekl lídr ČSSD Bohuslav Sobotka na pondělní tiskové konferenci v Lidovém domě.

Podle šéfa sociálních demokratů došlo na slova jeho strany, že kabinet není schopen vést sociální dialog. Sobotka předpokládá, že protivládní protesty se budou stupňovat. ČSSD se rozhodla podpořit i demonstraci, která byla svolána na pondělní odpoledne na pražský Klárov. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach očekává, že v úterý přijdou snahu jeho strany vyslovit nedůvěru vládě podpořit i občané.

Připojí se většina protivládních iniciativ

Šéf ČMKOS informoval také o založení koordinačního výboru, jehož úkolem bude sjednocení s ostatními protivládními iniciativy, které mají akci podpořit. Ty budou osloveny v nejbližších hodinách. Zavadil očekává, že se jich většina přidá k ČMKOS.

Informaci o zapojení Asociace samostatných odborů (ASO) do protestní akce Novinkám potvrdil šéf ASO Bohumír Dufek. Ten se má podle svých slov ještě v pondělí večer sejít s šéfem ČMKOS Jaroslavem Zavadilem a domluvit se na společném postupu.

Zapojení ASO do protestů je podle Dufka samozřejmé. „Otázka je, jestli do té doby nebudeme ještě dělat něco dříve my,“ řekl Novinkám.

Odborům vadí zejména úsporné návrhy Nečasovy vlády. Ty počítají s některými kroky, jako je změna valorizace důchodů nebo nárůst daně z přidané hodnoty. Už v pátek Nečas připustil, že by DPH mohla v obou sazbách vzrůst o jeden procentní bod.

Výběr článků

Načítám