Hlavní obsah

Matka Natálky se ptala, proč čelí exekuci. Zavirovaný soud jí to neuměl říct

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Maminka popálené Natálky z Vítkova Anna Siváková se v minulých dnech z médií dozvěděla, že její dům čelí exekučnímu řízení. Ptala se u soudu, ten jí však neuměl dát odpověď kvůli zavirovaným počítačům. Podle Radiožurnálu stojí za dluhem původně třítisícový dluh za telefon.

Foto: Aleš Honus, Právo

Matka Natálky Anna Siváková se od soudu nedozvěděla, za co jí hrozí exekuce.

Článek

Ve středu se Siváková vypravila přímo k Okresnímu soudu v Opavě, aby se dozvěděla, za co a komu vlastně dluží a proč soud exekuci posvětil. Bohužel ale přišla v nevhodnou dobu – počítačový systém soudu totiž podle ní zrovna bojoval s virovou nákazou.

K soudu přitom Siváková dorazila i s malou Natálkou, která se dosud léčí ze zranění, jež při útoku již odsouzených rasistických žhářů utrpěla. „Půjčila jsem si auto, abych se k tomu soudu vůbec dostala. Když jsem tam přijela, nefungovaly jim počítače. Takže stále netuším, za co dlužím,“ řekla.

Počítače nefungovaly, napadl je virus

„Ano, měli jsme zavirovaný počítačový systém,“ potvrdil předseda soudu Jiří Urban. „Museli jsme počítače vypnout a technici systém vyčistili,“ řekl s tím, že problémy částečně trvaly i ve středu, tedy v době, kdy Anna Siváková u soudu byla.

„Nedá se nic dělat, budu se tam muset vypravit ještě jednou,“ sdělila.

Za exekucí je dluh za telefon

Siváková pozdě večer řekla Radiožurnálu, že za exekucí stojí sedm let starý, původně třítisícoý dluh za telefon.

„Přišli k nám domů a nabízeli telefony zadarmo. Ty telefony kvůli špatnému pokrytí ani nefungovaly," popsala Radiožurnálu Anna Siváková. Původní smlouvu s dealery, ale nemůže najít. 

Siváková se svým nezaměstnaným partnerem a čtyřmi dcerami nyní přežívá jen díky sociálním dávkám, o jiných nesplacených půjčkách ani jiných závazcích neví.

Přemýšlela také o tom, zda jí nějaká pošta nechodí ještě na adresu domu ve Vítkově, který vyhořel. „Na adresu, kde teď bydlíme, nám opravdu nic nepřišlo. Možná to dělají schválně, aby narostly úroky,“ dodala.

Podle informací Práva z důvěryhodného zdroje byly v minulých měsících u soudu podány celkem tři různé návrhy na exekuci domu, který je napsán právě na Annu Sivákovou a na jehož zakoupení a rekonstrukci přispěli po požáru soucitní lidé prostřednictvím veřejné sbírky.

Vše bylo splaceno, potvrdil starosta

Rodina v minulosti měla poměrně vysoké dluhy vůči městu Vítkov, kde dříve bydlela. Starosta Vítkova Pavel Smolka (SNK-ED) ale ve středu řekl Právu, že tyto závazky již byly splaceny krátce po osudném požáru, takže město není tím, kdo návrh na exekuci podal.

„Rodina sice nějaké dluhy vůči městu měla, ale ty byly tehdy uhrazeny z peněžního daru, který poskytl tehdejší ministr Michael Kocáb,“ řekl Smolka. „Pokud si to dobře vybavuji, šlo o nějakých dvacet tisíc korun,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám