Hlavní obsah

Patří spíš k lékaři, řekl místopředseda VV o muži, který měl prý poměr s Kočí

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím v rozhovoru pro Právo popsal muže, který se v pondělí náhle objevil u soudu a tvrdil, že měl poměr s poslankyní Kristýnou Kočí. Jarolím řekl, že muž patří spíš než k soudu k lékaři.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Jarolím

Článek

U soudu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou se v pondělí objevil jistý pan Vacka, který tvrdil, že udržoval milenecký poměr s Kristýnou Kočí, a že má proto k věci co říct. Myslíte, že se s postupem času dočkáme dalších svědectví? 

"Ta slova překvapila asi každého. Toho pána jsem si dal dohromady s člověkem stejného jména, který mě před tři čtvrtě rokem oslovil proto, že chtěl bojovat s korupcí. Tehdy měl dlouhé vlasy a vousy,"

Několikrát jsem se s ním (p. Vackem) sešel a po chvíli jsem mu musel říci, že spolupráce není možná. I když podával mnoho trestních oznámení, tak všechna byla v jeho kauzách, protože byl několikrát odsouzen. Reagoval na to posléze tím, že na mě podal dvě trestní oznámení, která si vzájemně odporovala. Je to člověk, který patří spíš k doktorovi než k soudu. Myslím, že jeho slova nejsou relevantní, že s Kočí nic neměl a že si zaslouží spíš naši lítost než pozornost.

Jak soud s Bártou a Škárkou ovlivňuje náladu u véček?

Soud vnímám hodně jako lidskou záležitost, setkali se tam bývalí blízcí přátelé. Šel jsem na jeho zahájení nejen proto, abych vyjádřil Bártovi podporu, ale také proto, že vím, co to je, když se zkonfrontujete s důsledky toho, co děláte – to myslím v dobrém, například když já podávám trestní oznámení. Pro stranu to po delší době znamená dobrat se k nějakému výsledku a na nějaké rozcestí. Už se nebude udržovat status quo – buď se prokáže Bártova nevina a bude to čas k rehabilitaci a k restartu, anebo soud řekne, že je vinen, a pak z toho musíme jednoznačně vyvodit důsledky.

Myslíte si, že by se Bárta mohl vrátit do vysoké politiky? A že by to strávili koaliční partneři a veřejnost?

Jedno z nejhorších přísloví, které znám, říká, že na každém šprochu pravdy trochu. Podle toho, co dělám a jaké tlaky to vyvolává, znám reakce, které se na mě mohou nahrnout. Protože Bártovi věřím, tak považuji puč ve straně jako reakci na to, co se udělalo. Když s někým jdete bojovat a chcete něco změnit, tak to musíte očekávat.

Podle mého názoru by se Bárta do vlády mohl jednoznačně vrátit, pokud své jméno očistí a prokáže se, že je nevinný. Okamžitě bych to doporučil. Nevím, jestli by to byl většinový názor VV a zda by tomu byla nakloněna situace v koalici. Rozhodně bych ho na ministerstvu dopravy znovu rád viděl. On byl tím, kdo to všechno začal, kdo ukázal na miliardy, které se kradou.

Škárka ale nabídl jiný pohled. Podle něj Bártovi dali na kampaň VV podnikatelé Hrdlička s Janouškem 200 miliónů s tím, že jim vrátí dvojnásobek na předražených státních zakázkách, například na dopravě. Co vy na to?

Nikdy jsem se s těmi pány nepotkal, ani jsem nikdy nezaznamenal, že by se někdo jiný ve straně o nich bavil nebo že se mihli v kuloárech VV. Nevím, jestli to jde dohromady s tím, co Bárta na dopravě udělal, protože by musel dělat pravý opak. Kdyby to tak bylo, tak bych si s ním servítky nebral. Nevěřím tomu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám