Hlavní obsah

Žalobci chtějí promluvit před poslanci o prověrce

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová podle zjištění Práva požádala spolu se svými sedmi kolegy nejvyššího žalobce Pavla Zemana o zbavení mlčenlivosti ve věci nedávné prověrky na svém úřadu. Ten ale její žádosti vyhovět nehodlá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Městští žalobci chtějí před poslanci vystoupit proti Vrchnímu státnímu zástupci Stanislavu Mečlovi.

Článek

Zmíněná provvěrka vyvolala ostrý spor mezi Hercegovou a nadřízeným Vrchním státním zastupitelstvím v Praze vedeném Stanislavem Mečlem, který hloubkovou kontrolu nařídil.

Kvůli nestandardním okolnostem celé prověrky, na které tento týden upozornilo Právo, si přitom chce Mečla předvolat na zvláštní jednání sněmovního bezpečnostního výboru jeho šéf a předseda koaličních Věcí veřejných Radek John. A právě na tomto jednání je Hercegová o pozadí prověrky připravena promluvit. [celá zpráva]

Nad výslechem se pohoršoval i Pospíšil

Právu to potvrdila mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová. „Všech osm vedoucích státních zástupců Městského státního zastupitelství na úseku trestního řízení požádalo nejvyššího státního zástupce o zbavení mlčenlivosti kvůli případné možnosti výpovědi před výborem pro bezpečnost,“ konstatovala mluvčí.

Vedení městského zastupitelství už dříve nařízenou prověrku, v jejímž rámci kontroloři odnesli z úřadu pětadvacet citlivých spisů týkajících se především korupčních a politických kauz, důrazně odmítlo jako účelovou.

Zeman se nicméně za Mečla postavil a dopředu avizoval, že mlčenlivosti v této souvislosti státní zástupce zbavovat nebude. Johna pak podobně jako ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil za jeho aktivitu tvrdě zkritizoval s tím, že poslanci nemají oprávnění požadovat informace či nějaké vysvětlení po jakémkoli státním zástupci. [celá zpráva]

Nejvyšší státní zástupce přitom ve středu odpoledne ještě žádost pražských žalobců podle svých slov neobdržel. Nicméně zopakoval své stanovisko, že nikoho mlčenlivosti zbavovat kvůli účasti na poslaneckém výboru nebude. "Nebudeme se nikde nijakým způsobem promenovat," řekl Právu Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám