Hlavní obsah

ČSSD odstaví svého druhého hejtmana. V Liberci už nechce Eichlera

– Liberec
Právo, jov

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) s podzimními volbami skončí ve funkci. Organizace soc. dem. v regionu se totiž dohodly, že už Eichlera nedají na kandidátku. Místo toho bude vyslán proti své vůli do nejistého klání o Senát. V souboji o horní komoru už totiž jednou neuspěl. Po moravskoslezském hejtmanovi Jaroslavu Palasovi je tak Eichler dalším šéfem kraje za soc. dem., který mandát obhajovat nebude.

Článek

Dohodu v rámci liberecké krajské ČSSD, které šéfuje europoslanec Robert Dušek, potvrdil Právu sám Eichler. Odmítl, že se sám rozhodl pozici hejtmana neobhajovat.

„Ono to tak není. Vždy, když chcete něco obhájit a o něco se ucházet, musíte mít nejprve podporu z primárních voleb. Organizace okresní a krajská se domluvily prostě tak, že mě nebudou nominovat do krajských voleb, ale že mě nominují na kandidáta do Senátu,“ řekl Eichler na dotaz Práva, proč už nemá obhajovat post šéfa Libereckého kraje.

Podle informací Práva se v zákulisí už mluví o tom, že by mohla v čele kandidátky pro krajské volby stanout členka vedení liberecké soc. dem. a také stranického ústředního výkonného výboru Lenka Kadlecová. Konference, která rozhodne o složení kandidátky, se uskuteční 8. března.

Právě fakt, že se už nyní hovoří o Kadlecové jako o uchazečce na hejtmanský post, aniž by proběhlo stranické rokování, kritizuje Eichler. „Ten, kdo toto říká, není zodpovědný. O kandidátce a lídrovi rozhoduje krajská konference v tajné volbě. Nikdy bych si nedovolil předjímat stanovisko za víc než sto delegátů, kteří budou rozhodovat v tajné volbě,“ dodal hejtman.

Předloni ho porazil Sobotka z ODS

Eichler se pokusí získat senátorský post ve volebním obvodě číslo 35, kterým je Jablonec nad Nisou – Semilsko.

Senátorkou za obvod č. 35 je nyní šéfka klubu TOP 09 Soňa Paukrtová. Na podzim bude křeslo obhajovat. „Jsem nominovaná TOP 09 a hnutím Starostové pro Liberecký kraj,“ řekla Právu. Občanští demokraté zatím nemají rozhodnuto, rozhodnou se do poloviny března.

„Myslím si, že by bylo škoda nevyužít v Senátu mých znalostí, které jsem za čtyři roky v pozici hejtmana načerpal,“ soudí Eichler. Do horní komory kandidoval už na podzim 2010 v Liberci proti tehdejšímu šéfovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS), který ho porazil v druhém kole s 54 procenty hlasů.

Soc. dem. na Liberecku podle lednového průzkumu společnosti SANEP trápí klesající podpora. Ze všech třinácti regionů, kde se bude na podzim volit, by totiž podle šetření jen v Libereckém kraji zvítězila ODS, když se pro ni vyslovilo 24,1 procenta respondentů. Podporu ČSSD deklarovalo 23,9 procenta lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám