Hlavní obsah

Záchranáři budou mít opět absolutní přednost na přechodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Záchranáři spěchající k zásahu by do budoucna znovu mohli mít přednost na přechodech pro chodce. Sněmovna ve středu schválila vládní novelu zákona o silniční dopravě i s pozměňovacím návrhem, který s předností sanitek a hasičů počítá. Normu dostane k posouzení Senát.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pozměňovací návrh podal poslanec Rudolf Chlad (TOP 09  a Starostové), který jím chce navrátit vozidlům integrovaného záchranného systému právo absolutní přednosti v jízdě, o které předloni přišly. Prý omylem.

Zatímco tramvaje mají právo přednosti jízdy i na přechodech, auta záchranářů musejí podle poslance navzdory zapnutým výstražným znamením před přechody zastavit a chodcům umožnit silnici přejít.

Schválená změna je součástí vládní novely zákona o silniční dopravě, která zavádí do českého práva ustanovení unijního dopravního balíčku. Takzvaný silniční balíček má za cíl zlepšit trh v silniční dopravě, a to hlavně vyšší profesní způsobilostí podnikatelů. K dalším cílům patří podpora rovné soutěže mezi podnikateli nebo podpora poskytování služeb v osobní dopravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám