Hlavní obsah

Heger: Ministerstvo zdravotnictví by se mohlo sloučit s resortem sociálních věcí

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvažuje, že by došlo ke sloučení resortu zdravotnictví s ministerstvem práce a sociálních věcí. V jeho čele stojí Hegerův stranický kolega Jaromír Drábek. Ministr nyní zvažuje krok, navrhne premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Tomu se nápad zamlouvá, nicméně Drábek a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jsou k němu skeptičtí a nevěří, že se uskuteční. V pondělí to uvedly Lidové noviny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (vlevo) s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (oba TOP 09)

Článek

Heger s nápadem přišel poté, co premiér ministrům uložil, aby vyhledali ve svých resortech agendy, které by bylo možné zrušit.

"V první chvíli to bylo na úrovni vtipkování mezi mnou a ministrem Drábkem. Když jsme o tom týden popřemýšleli, tak to za absurdní myšlenku nepovažuji," řekl Heger. Podle něj se řada témat, například zákon o dlouhodobé péči, ministerstvy prolíná, a komunikace mezi úředníky je pak náročná. Navíc v řadě zemí jsou tyto resorty spojeny.

Důchody by musel vyplácet někdo jiný

Premiérovi se nápad zamlouvá. "Je to možné, jen by se muselo převést vyplácení důchodů třeba na ministerstvo financí," uvedl Nečas. Připomněl však, že původní zadání se týkalo spíše rušení agend kvůli úsporám. "Když už bychom se pohybovali na úrovni rušení ministerstev, dlouhodobě si myslím, že zbytný je resort pro místní rozvoj," dodal premiér.

Ministr financí Kalousek uvedl, že podpoří každý nápad, který "smysluplně sníží" státní náklady. Společně s Drábkem se však domnívají, že ke sloučení nedojde. "V tuto chvíli to není k aktuální diskusi," řekl Drábek.

Jak velkou úsporu by sloučení ministerstev přineslo, neumějí experti odhadnout. Posledním zrušeným resortem bylo v roce 2007 ministerstvo informatiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám