Hlavní obsah

Mráz v Česku láme koleje i rekordy, bude až -35 stupňů

Valašské Meziříčí/Břeclav
Aktualizováno

Zlomená kolej zkomplikovala v pondělí provoz na železniční trati mezi Jablůnkou a Valašským Meziříčím na Vsetínsku a mezi Břeclaví a Mikulovem. Příčinou zlomu bylo zřejmě mrazivé počasí, sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kolem montážního vozu projíždí po ukončení prací první vlak do Znojma.

Článek

Dispečeři budou mít v nejbližších dnech zřejmě ještě hodně napilno, jelikož teploty se budou takřka neustále pohybovat v minusových hodnotách a místy může dojít i na extrémy. Na severu už byly hlášeny teplotní rekordy.

Mluvčí připustil, že nastupující vlna silných mrazů by mohla přinést více takových problémů. "Tyto komplikace ale k zimnímu počasí patří," řekl Halla.

Vlaky nahradily autobusy

Na Vsetínsku se kolej zlomila kolem 6:00, vlaky však mohly jezdit po vedlejší koleji. Mráz v pondělí na dvě hodiny zastavil provoz na části trati z Břeclavi do Znojma. V úseku mezi stanicemi Boří les a Valtice mrazem praskla kolejnice.

Závadu zjistil při pravidelné kontrole kolejí pochůzkář a krátce před půl desátou hodinou informoval výpravčí o problému. Následovalo zastavení provozu na jednokolejné trati a do akce byla povolána pohotovost Správy železniční dopravní cesty. Podle pracovníků SŽDC praskla v kilometru 87,7 mezi oběma stanicemi kolejnice ve sváru. Výjezd techniky a oprava si vyžádala dvouhodinové odstavení provozu. Kolem půl dvanácté již projel po trati první vlak. Výluka tak postihla dva spoje, které nahradily narychlo povolané autobusy.

Svařovat se dá, až poleví mráz

Podle mluvčího železničáři vývoj počasí sledují a v problémových oblastech mají zvýšenou pohotovost, případně nařizují sníženou rychlost vlaků. Na frekventovaných místech je dálkový dispečerský dohled, takže SŽDC může ihned zasáhnout.

"V případě lomu na hlavních tratích na místo vyrazí četa a vymění poškozenou část koleje," řekl Halla. Upozornil na to, že zpravidla jde jen o provizorní opravu, protože svařování je možné, teprve když teplota vystoupá nad pět stupňů nad nulou.

Na nastupující vlnu silných mrazů jsou podle něj železničáři připraveni. Navíc kov kolejnic snáší pozvolné ochlazování lépe než prudké výkyvy teplot, které způsobují daleko větší škody.

V neděli v noci zaznamenala SŽDC problémy s kolejnicemi asi na dvou místech, vyskytly se také dva problémy technického rázu, například zamrzlá výhybka.

Na horách bude tepleji

Teplotní rekord pro dnešní den zaznamenali meteorologové z Jeseníku. Ráno tam naměřili minus 19,9 stupně Celsia, dosvadní nejnižší minimální teplota z roku 1991 činila minus 16,4 stupně Celsia.

Stejně tak i meteorologové Moravskoslezského kraje hlásili nové rekordy. Jsou to však stanice, které jsou v provozu pouze zhruba 20 let. V Karviné, kde stanice funguje od roku 1988, bylo naměřeno minus 16,5 stupně Celsia. Byl tak překonán rekord pro tento den z roku 1993, kdy bylo ve stejný den minus 13,9 stupně Celsia. Stanice v Ropici na Frýdecko-místecku naměřila minus 16,9 stupně Celsia, což je o půl stupně méně než v roce 1996. Stanice je v provozu od roku 1992, řekl Tomáš Ostrožlík z Regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Vůbec nejchladněji bylo ráno v regionu ve Světlé Hoře na Bruntálsku, kde měřicí stanice ukázala minus 20,9 stupně Celsia. Rekordní zima však byla v tomto místě v roce 1963, kdy bylo naměřeno ještě o šest stupňů méně. Podle Ostrožlíka bylo nejchladněji především v letech 1963 a 1987.

Meteorologové očekávají, že chladné počasí vydrží i v následujících dnech a mělo by se spíše dále ochlazovat. Největší mrazy, které srazí teploty i pod minus 20 stupňů, očekávají ve středu, čtvrtek či pátek. Kromě mrazů se obyvatelé budou muset v následujících dnech smířit i se špatnou kvalitou ovzduší. Počasí má totiž inverzní charakter a na horách je teď tepleji než v nížinách a údolích.

O víkendu i minus 35 stupňů

Například měřicí stanice na Lysé hoře umístěná 1322 metrů nad mořem naměřila jen minus osm stupňů Celsia, proti níže položeným místům je tedy teplotní rozdíl i více než deset stupňů. Studený vzduch je těžší a navíc nefouká, takže se škodliviny drží v ovzduší a nemohou se rozptýlit.

Po celý týden by se měla obloha udržet jasná až polojasná. Na severovýchodě by mělo být v pondělí nejchladněji, teploty zde mohou klesnout k minus 13 stupňům, v místech se sněhovou pokrývkou i k minus 17. Na většině území by se měly nejvyšší teploty pohybovat mezi minus třemi a jedním stupněm nad nulou.

Během úterý se bude dále ochlazovat. Nejnižší noční teploty se propadnou k minus osmi až minus 12 stupňům, na severu i k minus 15. V zasněžených údolích mohou teploty klesnout i k minus 18 stupňům Celsia. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje, že v mrazových kotlinách se budou nejnižší teploty pohybovat kolem minus 20 stupňů Celsia. Přes den se teploty vyšplhají maximálně k minus dvěma stupňům.

Ve stejné tendenci se budou teploty propadat po celý týden. Ve středu mohou v mrazových kotlinách podle ČHMÚ klesnout rtuti teploměrů k minus 25 stupňům, ve čtvrtek ještě o pět stupňů Celsia níže. O víkendu se nejnižší noční teploty budou pohybovat mezi minus 15 až minus 20 stupni, v údolích se sněhovou pokrývkou kolem minus 25. Denní teploty se vyšplhají maximálně k minus devíti stupňům. Meteorologové ale nevylučují, že v mrazových kotlinách může dojít až na minus 35 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám