Hlavní obsah

Znalec označil radikály za deprivovaná hovada, soud řeší jeho podjatost

– Most

Soudní znalec v oboru extremismu Ivo Svoboda, který před časem označil v rozhovoru pro média pravicové radikály za "deprivovaná hovada", ve středu narazil u mosteckého soudu. Soudce Pavel Plch, který řeší případ trojice sympatizantů Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), má za to, že výrok zakládá důvod na námitku podjatosti. Jednání bylo proto odročeno na duben.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Advokát Petr Kočí, který pravicové radikály zastupuje

Článek

Svoboda označil radikály za "stupidní deprivovaná hovada", kterým nehodlá dělat radost tím, že by se stáhl do ústraní a opustil praxi soudního znalce. Uvedl to v rozhovoru pro časopis Týden.

Advokát Petr Kočí, který stoupence DSSS v několika případech včetně tohoto obhajuje, nejdřív zpochybnil objektivitu znalce Michala Mazla, v úterý pak obhájce napadl i Svobodu. Námitky na podjatost Mazla soud již odmítl.  [celá zpráva]

Stížnost přišla dvě hodiny před jednáním

Tentokrát soud s námitkou advokáta souhlasí. "Podle mého názoru by to zakládalo na námitku podjatosti," řekl soudce ve středu při jednání, které následně odročil. Stížnost na Svobodu obdržel jen dvě hodiny před jednáním a chce další důkazy, včetně vyjádření samotného znalce a časopisu, jehož web rozhovor zveřejnil. Pokud by shledal Svobodu podjatým, hledal by jiného.

Námitky ohledně údajné ekonomické závislosti na policii označil Plch naopak za bezpředmětné, stejně jako v případě druhého znalce Michala Mazla. Ten navíc členům DSSS vadí i proto, že je prý židovského původu.

V nynější kauze je trojice obžalována z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Podle obžaloby se jí dopustila tím, že v listopadu 2010 měla na jednom z předvolebních mítinků vlajku rozpuštěné Dělnické strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám