Hlavní obsah

Ištvan podal kárnou žalobu na šéfa brněnských žalobců Coufala

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Staronový vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan podal minulý týden kárnou žalobu na šéfa brněnských krajských žalobců Petra Coufala. Právu to ve čtvrtek potvrdil sám Ištvan. Důvodem kárné žaloby je podle Ištvana fakt, že Coufal před časem v rozporu se zákonem rozhodoval o trestním oznámení podaném na něj samotného, i když se měl z případu vyloučit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivo Ištvan (na snímku) se opustil do kolegy žalobce Petra Coufala

Článek

Odmítl však sdělit, jaký trest pro Coufala u kárného senátu Nejvyššího správního soudu požaduje. Nelze ale vyloučit, že ten nejvyšší, tedy zbavení funkce státního zástupce, což by znamenalo Coufalův konec v justici.

Přitom se ve svém jádru jednalo o banalitu. Trestní oznámení se týkalo toho, že Coufal měl se svým soukromým autem opakovaně využít parkoviště krajského státního zastupitelství v Brně určené výhradně jen služebním vozidlům.

Oznamovatel v tom podle Ištvana spatřoval možné podezření z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Coufal vinu popírá

Podání přistálo nejprve na stole podřízeného Městského státního zastupitelství v Brně. „Doktor Coufal se o tom dozvěděl, zavolal tam a zjistil, že to tamní žalobci postoupí s návrhem na delegaci na Krajské státní zastupitelství v Brně. Této situace doktor Coufal využil k tomu, že dal pokyn, aby se to nedostalo do rukou adresátovi dopisu, vedoucímu oddělení dohledu, který to měl vyřizovat. Coufal si to stáhl k sobě na stůl, vyhodnotil si to, že nejde o trestní oznámení, ale o stížnost v oblasti správy státního zastupitelství a s tímto závěrem věc postoupil ministrovi spravedlnosti k dalšímu opatření,“ přiblížil problém Ištvan.

Coufal ve čtvrtek podání kárné žaloby na svou osobu bez bližších podrobností rovněž potvrdil. „Ano, v pondělí mi byl doručen přípis o tom, že na mě byla podána kárná žaloba. Já ale popírám, že bych se dopustil jakéhokoli kárného provinění. Více sdělím až kárnému senátu Nejvyššího správního soudu,“ řekl Právu Coufal.

Stáli proti sobě už v kauze Čunek

Je přitom veřejným tajemstvím, že Coufal a Ištvan stáli po určitou dobu každý na jiné straně barikády v soustavě moravských státních zastupitelství, a to v souvislosti s trestní kauzou někdejšího vicepremiéra a nyní lidoveckého senátora Jiřího Čunka.

Zatímco první z nich na případ po jeho přidělení jihlavskému okresnímu žalobci Arifu Salichovovi dohlížel a následně potvrdil rozhodnutí Salichova stíhání Čunka zastavit, druhý stál na straně přerovských a ostravských žalobců, kteří chtěli případ dovést s obžalobou k soudu. Patřil také ke kritikům nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké a postupu jejího úřadu, který Čunkův případ odebral státním zástupcům z Přerova a předal jej do Jihlavy.

Přitom právě kvůli kauze Čunek nakonec ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) z podnětu Vesecké odvolal Ištvana v roce 2007 z funkce vrchního státního zástupce. Do té se ale loni vrátil poté, co vyhrál soudní spor s ministrem potvrzující nezákonnost Ištvanova odvolání.

Coufal zase patřil do skupiny justičních špiček v čele s Veseckou, která v minulosti zažalovala u občansko-právního soudu někdejší nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou kvůli jejím výrokům o justiční mafii. Přestože středočeský krajský soudce Vojtěch Cepl konstatoval, že tvrzení Benešové mají reálný základ a žalobě nevyhověl, odvolací vrchní soud dal nakonec žalobcům za pravdu s tím, že se jim Benešová musela za své věty omluvit. Coufala už se to ale netýkalo, protože společně s Arifem Salichovem v průběhu řízení žalobu stáhli.

Reklama

Výběr článků

Načítám