Hlavní obsah

Strahovská knihovna pořádá sbírku na rekonstrukci, dárce odmění

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Knihovna Strahovského kláštera, která shromažďuje na 260 000 svazků, včetně unikátní sbírky rukopisů a prvotisků, se podobně jako další tuzemské památky potýká s nedostatkem peněz. V těsném sousedství reprezentativních sálů, které znají díky bondovce Casino Royale lidé po celém světě, se nacházejí depozitáře, v nichž se zastavil čas. Na jejich rekonstrukci může ve sbírce přispět každý, odměnou pro dárce je rodinné vstupné zdarma.

Strahovský klášter pořádá sbírku na záchranu vzácných knihVideo: Novinky

 
Článek

Nevyhovující prostory, do nichž se naposledy zasahovalo v 50. letech minulého století, jsou kontrastem k zrenovovaným částem, které slouží veřejnosti i Památníku národního písemnictví.

Sbírka na rekonstrukci knihovny Strahovského kláštera
číslo účtu: 2105746158/2700, Unicreditbank Czech Republic, a.s. Na Příkopě 20, 113 80 Praha 1

Vybavení pochází často ještě z 19. století, tresor, v němž jsou uloženy nejcennější díla, postrádá klimatizaci i vytápění a 60 let staré rozvody elektřiny by revizního technika možná přivedly do mdlob.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Renovovaný sál knihovny v kontrastu s přilehlými depozitáři

"Knihovna musí v depozitářích bojovat rovněž s vlhkostí a plísněmi, které ohrožují svazky a zároveň znemožňují otevřít unikátní prostory ve větší míře veřejnosti," připomněl ředitel knihovny Evermod Gejza Šidlovský.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Gejza Evermod Šidlovský, ředitel knihovny Strahovského kláštera

S opravou knihovny a kláštera se začalo již počátkem 90. let minulého století po návratu řádu premonstrátů. Následně došlo k rekonstrukci Teologického (1994-1995) i Filosofického sálu (2009-2010). Komplexní oprava však po celou dobu fungování knihovny, která pro veřejnost slouží od konce 18. století, nebyla provedena.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kvůli nevyhovujícím podmínkám musí být v depozitářích rozmístěn i jed pro hlodavce

Dárci dostanou vstup zdarma

Na další potřebné úpravy se však nedostává peněz a Strahovský klášter se proto rozhodl formou sbírky oslovit i širokou veřejnost, neboť právě návštěvníci by profitovali z rozšíření expozic, renovace prostor i bezbariérového přístupu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Prostor určený k renovaci a rozšíření depozitářů

Potřebných je 150 miliónů korun včetně DPH, na něž celá rekonstrukce přijde. Lidé mohou libovolnou částku poukázat na speciální účet číslo 2105746158/2700 vedený u Unicreditbank.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Knihy v depozitáři

Dárci budou odměněni tím, že prokáži-li se ústřižkem složenky s darem pro knihovnu, budou mít možnost využít rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti do Strahovské knihovny i obrazárny zdarma.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sál Strahovské knihovny

"Nepředpokládáme, že by se nám podařilo vybrat peníze potřebné na rekonstrukci najednou, oprava může proběhnout i na etapy," dodal Šidlovský, který věří, že další finance se knihovně podaří získat i z evropských fondů či od sponzorů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Svazky uložené v jednom z depozitářů

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Police depozitáře zaplněné knihami

Knihovna Strahovského kláštera

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Každý svazek je opatřen signaturou

•    Strahovská knihovna je největší soukromá knižní sbírka v ČR. Čítá kolem 260 000 kusů tisků. Sbírka rukopisů má 3000 exemplářů a nejstarší pocházejí ze začátku 9. století.

 •    Návštěvník může vidět Kabinet kuriozit – unikátní historické a přírodovědecké museum z 18. století, Teologický sál z poloviny 17. století a Filosofický sál pocházející z konce 18. století.

•   Knihovna zaměstnává deset lidí, kteří zpracovávají její fondy a zdarma je zpřístupňují nejširší veřejnosti. Sbírky knihovny jsou neustále rozšiřovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám