Hlavní obsah

V Česku se přihlásila první žena s vadným prsním implantátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S problémovým prsním implantátem firmy PIP se už přihlásila první Češka. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) Novinkám potvrdil, že jedna „nežádoucí příhoda“ byla nahlášena tento týden. Podle mluvčí ústavu Lucie Šustkové byl ústav varován také před implantáty M-Implants, které jsou sice shodné s francouzskými PIP, ale distribuovány pod jiným názvem.

Foto: Profimedia.cz

Nebezpečný prsní implantát

Článek

„K dnešnímu dni SÚKL eviduje dvě hlášení nežádoucích příhod uvedených prsních implantátů,“ uvedla Šustková.

První případ byl uzavřen již před pěti lety. Problémy hlásila Češka v roce 2007 a ukázalo se, že byly spojeny s implantáty M-Implants. Francouzské implantáty PIP a nizozemské implantáty M-Implants pocházejí od stejného francouzského výrobce. Nizozemská společnost ROFIL Medical je pouze opatřila vlastním obalem.

Podle Šustkové Nizozemci teprve ve středu informovali SÚKL o nebezpečí plynoucím z implantátů. Stejně jako PIP byly také M-Implants staženy z distribuce v roce 2010.

„Druhá nežádoucí příhoda se týká prsních implantátů PIP a byla hlášena pacientkou první týden v lednu 2012. Aktuálně probíhá její šetření. Dokud je celý případ v šetření, nemůžeme k tomu nic podrobnějšího sdělit,“ řekla Novinkám Šustková. Neupřesnila ani, jak se problémy s vadným implantátem u ženy projevily. „Tyto podrobnosti chápeme jako důvěrné,“ vysvětlila.

Kdo zaplatí operace, není jasné

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje ženám s vadnými implantáty, aby si je nechaly vyoperovat. Pokud si je chtějí ponechat, měly by chodit každý rok na kontrolu, nejlépe pod ultrazvukem.

Zatím však není jasné, kdo bude opravné operace hradit. Pojišťovny budou možná hradit operace u žen, které si implantáty nechaly voperovat ze zdravotních důvodů. V ostatních případech by mohl operace hradit stát, který vadné výrobky certifikoval. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám