Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s Václavem Havlem na multikulturním večeru v Lucerně

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Loučení s prezidentem Václavem Havlem v pátek pokračovalo svou neoficiální částí, kterou uspořádali jeho přátelé v Paláci Lucerna jako vzpomínkovou akci na Havlova kulturního ducha. V Lucerně vystoupila řada kapel, divadelníci zahráli Havlovy hry a k vidění byly i dokumentární filmy o životě umělce, disidenta a prezidenta. Přenos z Lucerny zprostředkovala velkoplošná obrazovka na Václavském náměstí a ČT.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Lidé v pražské Lucerně na rozloučení s Václavem Havlem

Článek

„V pátek večer se ve všech prostorách Paláce Lucerna odehraje poslední dějství rozloučení s Václavem Havlem. Společenství přátel Václava Havla zvolilo formu, kterou Václav Havel miloval: přehlídku různých žánrů, stylů a uměleckých směrů,“ uvedli  organizátoři. Hlavním strůjcem vzpomínkové akce byl bratr zesnulého exprezidenta Ivan Havel.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bratr zesnulého exprezidenta Václava Havla Ivan pořádal vzpomínkovou akci v Lucerně.

Program v Lucerně začal v 17:30, její kapacita byla zcela naplněna, pojme až čtyři tisíce hostů, přičemž využita bude i pasáž. Akce by se měla nést v multikulturním duchu. Vstupenky byly k dostání zdarma a organizátoři slíbili, že pokud akci někteří návštěvníci opustí, další budou vpuštěni dovnitř. Konec byl naplánován na 23:30.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vystoupení brněnského divadla Husa na provázku v pražské Lucerně

Mezi interprety nechěla legendární skupina The Plastic People of the Universe, jejíž eskapády v době totality vyvolaly vlnu solidarity, která posléze vyvrcholila Chartou 77. Vystoupili ale například i David Koller, Hradišťan nebo Tonya Graves. V pasáži bude hrát Horňácká cimbálová muzika.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hudebník Ivan Král v Lucerně

Zahradní slavnost, Horský hotel a Prase

Program zahájili členové brněnského Divadla Husa na provázku částí pozapomenuté Havlovy hříčky Prase, která se ani nedostala do jeho sebraných spisů. Tato scéna ji hraje od loňského března a uvedla ji pro své publikum i tento týden jako výraz úcty zesnulému exprezidentovi.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vystoupil i Vladimír Mišík

Na divadelní část večera navázal soubor Buchty a loutky částí hry Horský hotel, jak ji už začátkem listopadu jeho členové představili v prostorách Knihovny Václava Havla. "Autorovi by asi vadilo, že uvádíme jen půlku," přiznal vedoucí souboru Marek Bečka. Ale poukázal na bojové podmínky, které v rušné kavárně kina Lucerna měli.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hudebníci David Koller (vlevo) a Ivan Král

Po projekci dokumentů o Havlovi, kterou zahájil snímek z roku 1990 připomínající, jak se ze spisovatele, dramatika a disidenta stal prezident, vystoupilo Divadlo na tahu. "Ta nejkrásnější vzpomínka na hru Zahradní slavnost je poměrně nedávná. Je spojena s okamžikem, kdy jsme letos 4. listopadu otevřeli v Soukenické ulici v Praze konečně svou stálou scénu - a Václav Havel se toho večera i přes svou zdravotní indispozici osobně zúčastnil," řekl režisér a šéf souboru Andrej Krob. Byla to podle něj vlastně poslední inscenace, kterou Havel viděl.

Na pódiu Velkého sálu se v půlhodinových blocích střídaly kapely jako Garage & Tony Ducháček, David Koller, s nímž si zahrál Ivan Kral, který přiletěl z Ameriky, Tata Bojs a slovenská skupina Bez ladu a skladu. Moderátorem byl Jiří Černý. V pasáži rozproudila krev příchozích Horňácká cimbálová muzika.

Mezi jednotlivými představeními se promítaly dokumenty mapující Havlovu životní pouť: Prezident Václav Havel, Havel na Hrad nebo Americká pocta Václavu Havlovi z newyorské katedrály sv. Jana.

Repertoár posledního rozloučení s Václavem Havlem v Lucerně
Hudba
Garage & Tony Ducháček
Jasná páka a Hudba Praha
David Koller
Bez ladu a skladu (SK)
Živé kvety (SK)
Hradišťan (primáš Jiří Pavlica)
The Plastic People of the Universe
Tata Bojs
Velvet Underground Revival Band
Tonya Graves, Matěj Ruppert a Ondřej Brousek
Ivan Král (USA)
Toxique
Zrní
Schoenfelt (GB+CZ)
The Colorblinds s Adamem Mišíkem
Horňácká cimbálová muzika
Divadlo
Divadlo Na Tahu (Zahradní slavnost)
Buchty a loutky (Horský hotel)
Divadlo Husa na provázku (Prase)
Film
Prezident Václav Havel
Havel na Hrad
Americká pocta Václavu Havlovi z newyorské katedrály sv. Jana
Fotografie
Bohdan Holomíček
Oldřich Škácha
Tomki Němec
... a další
Související témata:

Výběr článků

Načítám