Hlavní obsah

Státní pohřeb Havla bude v pátek, jeho ostatky vystaví na Hradě

Praha
Aktualizováno

Pohřeb prvního polistopadového prezidenta Václava Havla by se měl uskutečnit pravděpodobně v pátek 23. prosince. Termín se prý ale ještě může změnit. Podrobnosti posledního rozloučení s Havlem zatím nejsou určeny. Organizace státního pohřbu se ujali nejvyšší ústavní činitelé. Havel zemřel v neděli ráno ve věku 75 let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Havel na snímku z letošního října

Článek

Prezident Václav Klaus na nedělní odpoledne pozval premiéra a předsedy obou komor parlamentu, aby s nimi probral kroky kolem uctění Havlovy památky. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) po schůzce řekla, že prezident se chce v pondělí setkat s Dagmar Havlovou, přičemž od této schůzky se mají odvíjet další kroky.

Zatím se čtyři nejvyšší ústavní činitelé včetně premiéra Petra Nečase (ODS) a šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) shodli na tom, že státní pohřeb bude vypraven ve spolupráci s rodinou.

"Rakev s ostatky prezidenta Václava Havla bude od středy 21. prosince 2011 vystavena ve Vladislavském sále Pražského hradu," uvedl hradní kancléř Jiří Weigl.

V pondělí má vláda rozhodnout o vyhlášení státního smutku. O den později se sejde Sněmovna na smutečním zasedání od 10:00, které bude věnováno vzpomínce a poděkování Havlovi. Původně měla v tomto čase pokračovat schůze Sněmovny.

Výběr článků

Načítám