Hlavní obsah

Tisíce lidí v Česku uctily památku Václava Havla

Novinky, Vladimír Michna
Praha
Aktualizováno

Lidé v celé České republice po oznámení smrti bývalého prezidenta Václava Havla začali zapalovat svíčky a klást květiny na veřejných prostranstvích. U sochy Svatého Václava na Václavském náměstí nebo u památníku 17. listopadu na Národní třídě se odpoledne, večer, ale i v noci, sešly tisíce lidí.

Večerní vzpomínková akce na Václavském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Shromáždění na Václavském náměstí rozvinuli nad svými hlavami velkou českou vlajku o rozměrech 10x20 metrů.

Z reproduktorů zazněla Modlitba pro Martu, tedy jeden z hlavních songů takzvané sametové revoluce, které byl Havel vůdčí osobností. Ekonom Tomáš Sedláček v projevu poznamenal, že i když Havel zemřel, jeho motto, podle kterého zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí, zůstane nesmrtelné.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

U sochy svatého Václava na Václavském náměstí v Praze se konalo pietní shromáždění k uctění památky bývalého prezidenta Václava Havla.

Při Motlitbě pro Martu mnozí lidé spontánně zvedli ruce s prsty do tvaru písmene "V"; potom zvonili klíči stejně jako v listopadu 1989. Podobné jako před dvaadvaceti lety bylo dnes večer i počasí - drobně sněžilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlajka na Václavském náměstí

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé s českou vlajkou uctívají památku Václava Havla na Václavském náměstí.

Po ukončení shromáždění se skupinky lidí vydaly přes Národní třídu na Kampu, kde na břehu Vltavy zaplála na Havlovu památku vatra. Organizátoři tam také rozvinuli velké plátno, na němž byl podpis Václava Havla s charakteristickým srdíčkem. Také na Kampě lidé za exprezidenta zapalovali svíčky a zazpívali si s písničkářem Vladimírem Mertou.

Zazněly i písně Plastic People of the Universe. Na shromáždění promluvil například Pierre Lévy nebo předsedkyně Nadace Jána Langoše Gaba Langošová. "Ve Václavu Havlovi jsme ztratili člověka, který bral vážně svůj život, ale i životy jiných. Zatím podobného politika nemáme," uvedla pro ČTK.

Lidé stáli frontu na zapálení svíček také u podloubí na Národní třídě, kde brutálním potlačením studentské demonstrace 17. listopadu 1989 začal pád komunistického režimu.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Až na Pražský hrad došli účestníci pietního shromáždění, které se konalo večer k uctění památky Václava Havla.

Strážníci kvůli přesunu části shromážděných na Kampu raději uzavřeli pro automobily horní část Václavského náměstí. Někteří lidé u sochy svatého Václava zůstali, aby u ní mohli zapálit svíci. Četly se Havlovy texty i texty o exprezidentovi.

V 18 hodin se k uctění Havlovy památky rozezněly zvony po celém Česku. K tomuto pietnímu aktu vyzval pražský arcibiskup Dominik Duka.

Lidé také spontánně a mlčky kladli květiny a svíčky před vilu v Dělostřelecké ulici v Praze, kde Havel také žil.

Na Hradě již od odpoledne zavlály černé vlajky, a to jak na střeše vedle prezidentské standarty, tak na nádvoří vedle státní vlajky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Černá vlajka na Pražském hradě k uctění památky Václava Havla

V jednom z křídel Hradu za prosklenými dveřmi prezidentská kancelář vystavila Havlův portrét s černou stuhou a květinami v barvě trikolory a svící a stojí tam vojáci Hradní stráže. Černý prapor vlaje i na arcibiskupském paláci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Černá vlajka na Pražském hradě po smrti Václava Havla

Lidé nosili k Hradu svíčky a květiny, které pokládali k plotu na straně u Hradčanského náměstí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé se loučí s Václavem Havlem i před jeho domem v Dělostřelecké ulici

Lidé se svolávali také přes sociální sítě, památku přišli v neděli uctít například také v Brně či Ostravě. Na Moravském náměstí v Brně se ve 20:00 shromáždila asi tisícovka lidí. Smuteční řeč pronesl dramatik Milan Uhde, dlouholetý Havlův přítel.

"Všechno, co on dělal a psal, bylo pro mě výzvou k tomu, že člověk má usilovat o to, aby hájil svobodu svou a svobodu druhých. Aby byl poctivý a otevřený. Aby věřil, že vše, co si předsevzal, je uskutečnitelné. Ta výzva pro mne zůstává i dnes živá," řekl ČTK Uhde.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Lidé zapalují svíčky také na Masarykově náměstí v centru Ostravy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé se loučí s Václavem Havlem i před jeho domem v Dělostřelecké ulici

Do centra hlavního města i na Pražský hrad lidé přicházeli spontánně a také se tam svolávali sms zprávami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé se loučí s Václavem Havlem i před jeho domem v Dělostřelecké ulici

Jedním z organizátorů shromáždění na Václavském náměstí, který o iniciativě informoval, byl výkonný ředitel European Leadership & Academic Institute Prague Lukáš Sedláček. Podobně se podle něj na svolávání lidí a přípravě podílela řada dalších, například jeho bratr Tomáš, ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský hrad se loučí s Václavem Havlem černými vlajkami

Památku uctívaly stovky lidí všech generací, mezi nimi nejen Češi, ale i cizinci, k nimž se zpráva o úmrtí bývalého československého a českého prezidenta donesla.

Související témata:

Výběr článků

Načítám