Hlavní obsah

Hašek: Bez podpory ČSSD by vláda přímou volbu neprosadila

Právo, Jiří Ovčáček

Poslaneckou sněmovnou ve středu prošla přímá volba prezidenta. Místopředseda ČSSD Michal Hašek Právu řekl, že podpora jeho strany byla pro přijetí zákona klíčová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Pane první místopředsedo ČSSD, jste spokojený s tím, že Sněmovna podpořila přímou volbu prezidenta?

Myslím, že včerejšek (středa) je velmi důležitým dnem v dějinách českého parlamentarismu a také pro ČR, protože poprvé jsme se reálně přiblížili posílení prvků přímé demokracie. Nebýt podpory ČSSD, tak Nečasova vláda by tuto novelu ústavy neprosadila.

Navíc bylo včera velmi pokrytecké, když premiér útočil na soc. dem. a obviňoval nás z údajné neochoty podpořit novelu ústavy. Nakonec se ukázalo, že pro hlasovali všichni soc. dem. poslanci, ale naopak v klubu ODS bylo celkem pět lidí, kteří se zdrželi nebo hlasovali proti. Premiér neměl podporu všech koaličních poslanců. Z tohoto důvodu beru vyjadřování Petra Nečase jako velmi pokrytecké. Bylo to pro mě osobně velkým zklamáním.

ČSSD velmi prosazovala změnu způsobu jmenování členů bankovní rady ČNB. Návrh ale nebyl schválen. Přesto jste pro přímou volbu nakonec hlasovali. Proč jste na tento ústupek přistoupili?

Soc. dem. prosazovala přímou volbu prezidenta už od roku 1992. Nyní jsme se dostali nejblíž k tomu, aby se přímá volba prezidenta všemi občany stala realitou. My jsme samozřejmě měli návrhy, se kterými jsme šli do jednání s vládní koalicí. Nám se část těch návrhů podařilo prosadit. Nakonec jsme usoudili, že v této podobě je to pro soc. dem. akceptovatelné, a proto poslanecký klub všemi hlasy podpořil zavedení přímé volby prezidenta republiky. Politika je umění možného. Myslím si, že tou nejvyšší hodnotou je zavedení institutu přímé volby.

Bude potvrzena i v Senátu, kde má vaše strana většinu?

Věřím, že podobným způsobem, jak se k přímé volbě postavil poslanecký klub ČSSD, bude na to nahlížet i náš senátorský klub. A nejenom náš, ale i ostatní kluby v horní komoře. Věřím, že bude platit heslo: kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Tak hledejme ten způsob, aby i horní komora parlamentu schválila zavedení přímé volby, to znamená, podpořila sněmovní verzi novely ústavy.

Plánujete o podpoře osobně jednat se senátorským klubem ČSSD?

My jsme už o tom samozřejmě hovořili na jednání politického grémia ČSSD i předsednictva. To přijalo výzvu oběma našim parlamentním frakcím k podpoře novely ústavy. Nevylučuji také, že před schůzí Senátu se věcí opět bude zabývat grémium. Podle požadavků i senátorského klubu to bude i o jednání s předsedou strany, prvním místopředsedou a dalšími místopředsedy. Ještě se o tom pobavíme.

Kdy oznámíte kandidáta soc. dem. na Hrad? Prozradíte jména?

Stále platí dohoda v nejužším vedení ČSSD, že nejdříve necháme doběhnout proces novely ústavy, aby bylo zřejmé, že přímá volba bude. Vidím začátek příštího roku nebo jaro jako dobu, kdy vedení soc. dem. bude vyjadřovat svoji nominaci nebo podporu kandidátovi na prezidenta. Žádná jména teď preferována nejsou. Samozřejmě nepodlehnu lákavému mediálnímu pokušení na někoho ukazovat nebo někomu dávat „polibky smrti“.

K přímé volbě je ale ještě třeba schválit prováděcí zákon. Budete se na jeho přípravě chtít podílet?

Včera jsem vyzval Nečasovu vládu, aby okamžitě zahájila práce na prováděcím zákonu. Osobně považuji trochu za chybu, že tady tato norma nebyla na stole zároveň s projednáváním ústavní změny. Nicméně, chápu, že se teď rozhodovalo o principu. Soc. dem. je samozřejmě připravena, pokud o to bude mít Nečasova koalice zájem, komunikovat i o prováděcím zákonu. Protože jak známo, ďábel je skryt v detailu. Myslím, že by bylo dobré, kdyby v takto důležité věci opustila Nečasova koalice svoji politiku ignorování a válcování opozice.

Reklama

Související témata:

Související články

Přímá volba prezidenta ve Sněmovně prošla

Poslanci přijali novelu Ústavy, která má umožnit přímou volbu prezidenta. Pro přijetí je potřeba dvoutřetinová většina v obou komorách parlamentu. Ve Sněmovně...

Výběr článků

Načítám