Hlavní obsah

Armáda nevěděla, kde má dva vozy Tatra za 18 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo obrany pohřešovalo dva obrněné vozy Tatra, které byly v roce 2007 nasazeny v Afghánistánu u útvaru vojenské policie SOG. O dva roky později, kdy byl útvar SOG zrušen, tatrovky zmizely. Jeden vůz přitom stál zhruba devět miliónů korun. Napsaly to v úterý Lidové noviny (LN). Ministerstvo po uveřejnění textu oznámilo, že vozy našlo.

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

„Materiál útvaru, pro který jsme nenalezli další využití, jsme v témže roce nabídli ostatním součástem resortu,“ řekl listu mluvčí vojenské policie Jan Čermák. Dodal, že poté ztratil vozy ze zřetele. V pátrání nebylo úspěšné ani ministerstvo obrany, které podle tiskového střediska vylučovací metodou zjistilo, že u nich vozy nejsou.

Ministerstvo však v úterý ráno oznámilo, že auta jsou uložena v Zásobovacím středisku Rančířov. "Obě vozidla byla po zrušení jednotky předána jako součást souboru movitých věcí do Zásobovacího střediska Rančířov, kde byla řádně ošetřena a uložena," sdělil Jan Šulc z oddělení komunikace s veřejností generálního štábu armády.

Bývalý poručík jednotky SOG, který chtěl zůstat v anonymitě, deníku řekl, že když se jeho útvar rozpadl, nastal strašný chaos. „Lidi z útvarů po republice přijížděli do Prahy a rozebírali si naši techniku,“ tvrdí.

Podle deníku byly tatrovky pro jednotku SOG speciálně upravené. Vojáci na ně například dodali pancéřování a zbraně. Také uřezali střechu, aby se vozy vešly do přepravního letounu Herkules. I proto by o ně stál Vojenský historický ústav.

Reklama

Výběr článků

Načítám