Hlavní obsah

Vláda pošle 30 lékařů na pomoc Slovensku

Právo, Novinky, ivi, jas
Praha
Aktualizováno

Česká vláda v pátek schválila vyslání 30 vojenských lékařů na pomoc Slovensku. Je mezi nimi například 11 chirurgů či deset anesteziologů. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) není na české straně, aby posuzovala důvody, proč ke krizovému stavu na Slovensku došlo. Jde prý o formu humanitární pomoci. Lékaři by mohli být nasazeni již o víkendu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Podle Nečase by mohli být lékaři posláni zejména do Bratislavy a Trnavy. Na Moravě budou připraveny na možný přísun urgentních případů ze Slovenska fakultní nemocnice v Brně, Olomouci a Ostravě, ministerstvo zdravotnictví se obrátilo i na příslušné krajské nemocnice. Podle Nečase je možné lékaře do zahraničí vyslat na 60 dní.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) dodal, že rozkaz podepíše ještě v pátek a nasazení čeští lékaři budou pocházet z Ústřední vojenské nemocnice, zdravotnické základny v Hradci Králové a z letecké záchranné služby. Nasazení nebude mít žádné dopady na rozpočet.

K situaci na Slovensku se vyjádřil český prezident Václav Klaus, který chování slovenských lékařů odsoudil. „Je to mimořádná neodpovědnost těchto lidí, kteří si s námi všemi chtějí pohrávat. Jestli tam pomůže pár našich lékařů, nedokážu posoudit,“ řekl Klaus.

Nouzový stav na Slovensku

Některé slovenské nemocnice se potýkají s nedostatkem lékařů, protože ti, kteří tam dosud pracovali, podali výpovědi. Vláda vyhlásila nouzový stav, aby donutila lékaře do práce přijít. Ti ale ohlásili, že jsou nemocní, a nedorazili.

Slovákům tak odjedou na pomoc kromě chirurgů a anesteziologů i dva traumatologové, dva internisté, rentgenologové, psychiatr a urolog.

Slovenská vláda žádala o pomoc i české nemocnice, ty ale odpověděly, že samy mají lékařů málo. Čeští odboráři také vyzvali, aby čeští lékaři nebyli stávkokazové a Slovensku nepomáhali. [celá zpráva]

Dramatická byla situace například v bratislavské Univerzitní nemocnici, v bratislavské Dětské fakultní nemocnici, v nemocnicích v Banské Bystrici, Žilině, Trnavě, Prešově a v dalších městech. Z Trnavy převezli některé pacienty do 25 kilometrů vzdálené Galanty.

Naopak zcela klidná a bezproblémová byla ve čtvrtek situace například v nemocnicích v Martině, Popradě a Košicích.

Anketa

Souhlasíte, aby čeští nemocniční lékaři pomohli Slovensku?
ano, pokud je situace na Slovensku vážná
82,9 %
ano, ale jen když nebudou v českých nemocnicích chybět
2,9 %
ne, ať si Slovensko poradí samo
14,2 %
Celkem hlasovalo 5267 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám