Hlavní obsah

ČSSD rozhodne o osudu Hulinského, Dienstbier ho chce vyloučit

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka se vložil do lítého sporu mezi místopředsedou strany Jiřím Dienstbierem a šéfem pražské ČSSD Petrem Hulinským. Na pátečním jednání klíčového orgánu ČSSD, politického grémia, hodlá předložit návrh na ukončení války, který zahrnuje i personální rošády. Dienstbier navrhne vyloučení Hulinského.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský následovaný stranickým kolegou Karlem Březinou

Článek

„Tento týden jsem využil k tomu, abych o celé situaci podrobně hovořil jak s Jiřím Dienstbierem, tak s předsedou pražské organizace Petrem Hulinským. Sešel jsem se i s předsednictvem pražské organizace soc. dem.,“ řekl ve čtvrtek Právu Sobotka.

Doplnil, že chtěl slyšet co nejvíce názorů na poměry po rozpadu pražské koalice mezi ODS a ČSSD. Schůzky se podle něj uskutečnily v posledních třech dnech.

„Jsem přesvědčen, že musí dojít ke změnám. A to jak v personální, tak programové rovině, aby se soc. dem. mohla stát v Praze věrohodnou a dostatečně razantní opoziční silou vůči stávající pravicové koalici,“ soudí Sobotka, který členy politického grémia seznámí se svým návrhem postupu a usnesení.

Sobotka přitom odmítá, aby se spor zúžil jen na souboj dvou politiků. „Myslím si, že polarizovat tuto věc na diskusi mezi Jiřím Dienstbierem a Petrem Hulinským byla věc médií v minulých dnech a týdnech, ale teď jde o budoucnost celé pražské ČSSD a do této debaty se musí zapojit i další lidé,“ poznamenal.

Dienstbier v uplynulých dnech opakovaně vyzval Hulinského k odchodu z postu šéfa pražské ČSSD, přišel dokonce i s návrhem na vyloučení ze strany. A to kvůli nejasnostem s financováním dvojice společností Spastic Handicap.

Většinu má Hulinský

Hulinský výzvu odmítl. Zdůraznil, že z firem neměl ani korunu, nikdy je nevlastnil a ani nad nimi neměl kontrolu. Zároveň Dienstbiera obvinil, že proti němu vede nepravdivou kampaň.

Pražský zastupitel ČSSD Miroslav Poche ve čtvrtek na dotaz Práva označil jednání se Sobotkou za velmi konstruktivní. Situaci je podle něj třeba zklidnit. „Jde o to nalézt kompromis mezi absolutní většinou v pražské organizaci soc. dem. a Jiřím Dienstbierem,“ uvedl.

Kompromis může podle něj zahrnovat i to, že „někteří budou ochotni nést cenu za uklidnění situace“. Aniž by Poche jmenoval, je zřejmé, že zmíněnou cenou je odchod Hulinského z postu předsedy.

Věc má ale háček. Většina v pražské organizaci se totiž nechce dostat do situace, kdy přistoupí na personální změny, a Dienstbier přesto bude nadále pokračovat ve svém tažení. „Je nutné, aby zaznělo, že to končí a že se v pondělí se nedočkáme dalšího pokračování,“ dodal Poche, podle kterého pražští soc. dem. v této souvislosti řeší, co je skutečným cílem Dienstbierovy aktivity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám