Hlavní obsah

Češi s Babišem souhlasí, ale nevěří mu

Právo, Jan Rovenský

Většina obyvatel ČR souhlasí s nelítostnou kritikou poměrů ve společnosti, která zaznívá od miliardáře a majitele Agrofertu Andreje Babiše. K jeho osobě jsou však nedůvěřiví a o jeho poctivosti pochybují. Vyplývá to z internetového průzkumu agentury SANEP, který byl zveřejněn v pátek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Babiš ve svých vystoupeních za symboly korupce označil expremiéra Mirka Topolánka (ODS), jeho přítele a lobbistu Marka Dalíka, bývalého primátora Prahy Pavla Béma (ODS), exministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS) či podnikatele a lobbistu Romana Janouška. Servítky si nebral ani vůči prezidentovi Václavu Klausovi a jeho spolupracovníkům či na adresu ČSSD.

Miliardář založil a financuje protikorupční iniciativu ANO 2011 (Akce nespokojených občanů). Babiš chce, aby se její zástupci v příštích volbách v roce 2014 dostali do Sněmovny. Vznik ANO 2011 sice zaznamenalo 65,9 procenta dotázaných, za důvěryhodnou ji však považuje ani ne třetina lidí (28,9 procenta).

Nic horšího než VV od Listopadu nevzniklo, myslí si lidé

Také osoba samotného Babiše vyvolává u dotázaných pochybnosti, 53,7 procenta se nedomnívá, že by Babiš byl natolik důvěryhodným člověkem, aby si mohl dovolit kritizovat stávající poměry v ČR. To, že miliardář není poctivý podnikatel a neměl by se tak ve vrcholné politice angažovat, si myslí 47,2 procenta oslovených, za poctivého ho považuje 20,7 procenta lidí a zdrženlivě se k němu staví 32,1 procenta osob.

Naopak 54,6 procenta respondentů by se podepsalo pod názor, že dramatický růst korupce je spojen se jmény Topolánka a Béma a 59,9 procenta lidí souhlasí s Babišovými slovy, že „nic horšího po revoluci nevzniklo než Věci veřejné“ a že je „absurdní, aby tato strana vedla boj s korupcí“.

Nadpoloviční většina (55,9 procenta) také souhlasí s Babišovou kritikou Klause, jeho blízkých spolupracovníků či přátel, které nepřímo viní z korupce.

V internetovém průzkumu provedeném od 18. do 23. listopadu odpovídalo 11 tisíc lidí. Statistická chyba se pohybuje v rozmezí 1,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám