Hlavní obsah

Dienstbier vyzval Hulinského k odchodu z politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská soc. dem. je připravena v případě vzniku společné koalice v metropoli nabídnout post primátora nyní opoziční TOP 09. Hlavním cílem ČSSD je po krachu spojenectví s ODS zabránit, aby se v hlavním městě spojily dvě pravicové strany. Jiří Dienstbier ale ve středu vyzval šéfa pražské ČSSD a svého stranického kolegu Petra Hulinského k odchodu z politiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský (vlevo) se stranickým kolegou Karlem Březinou

Článek

Představitelé pražské soc. dem. v úterý na tiskové konferenci v Lidovém domě upozornili, že jim ODS doposud oficiálně neoznámila vypovězení koaliční smlouvy na radnici metropole. Až k tomu dojde, ČSSD je prý připravena s občanskými demokraty jednat o další možné spolupráci.

Podle šéfa pražské ČSSD Petra Hulinského mohou ale sociální demokraté jednat se všemi politickými stranami. „Pražská soc. dem. bude ochotna jednat se všemi politickými stranami, které se dostaly do Zastupitelstva hlavního města Prahy, tak, aby byla utvořena možná koalice, která by dovolila naplňovat program ČSSD,“ prohlásil Hulinský.

TOP 09 přitom už nyní láká ČSSD nabídkou postu primátora. „Pakliže by byla koalice, ve které by byla TOP 09 se soc. dem., tak je velký předpoklad, že primátor by byl z řad TOP 09,“ deklaroval Hulinský. Pražská ČSSD má v plánu se nejprve sejít s občanskými demokraty, pak přijde na řadu podle jejího šéfa setkání „například s TOP 09“.

Dienstbier: Hulinský je brzdou pro řešení

Hulinského kolega z pražské ČSSD Jiří Dienstbier ovšem nesdílí jeho nadšení pro obnovu spolupráce s občanskými demokraty a vyslovil se pro Hulinského odchod z politiky. Podle Dienstbiera je brzdou nalezení věrohodného řešení správy Prahy.

Dienstbier řekl v úterý Právu, že nemá smysl, aby se pražská ČSSD pokoušela znovu vyjednávat s občanskými demokraty o spolupráci. „Myslím si, že ta koalice je mrtvá, tam už to nebude početně vycházet, vzhledem k rozštěpení ODS a ke sporům mezi Hrdličkovou partou a lidmi kolem primátora Svobody,“ prohlásil s poukazem na vlivného člena pražské ODS Tomáše Hrdličku.

Pokud jde o možnou spolupráci s TOP 09 v Praze, vidí Dienstbier problém právě v Hulinském. „Druhá věc je, jestli je vůbec možné dohodnout něco s TOP 09. Hlavním problémem je, že dokud zůstává v čele pražské ČSSD Petr Hulinský, tak se těžko podaří postavit cokoliv, co bude obhajitelné a co bude věrohodné pro lidi v Praze,“ soudí.

Hulinského místopředseda soc. dem. vyzval, aby opustil politiku. „On sám by měl mít tolik sebereflexe a z politiky odejít. Protože on je pro mne, a nejenom asi pro mne, ale pro řadu lidí, ztělesněním klientelistického pojetí politiky. Dokud tam bude on, tak doopravdy není možné nic rozumného poskládat,“ prohlásil Dienstbier.

Hulinský v reakci vyzval Dienstbiera, aby upustil od osobních útoků, které podle něj poškozují ČSSD. "Naše dlouhodobé spory v Praze by se neměly dostávat do osobních mediálních útoků, které poškozují ČSSD. Politická situace v Praze je velmi složitá a vyžaduje plné týmové nasazení. A je škoda, že pan Dienstbier v současné době v tomto týmu není. Měl by kromě přemýšlení o jiných přemýšlet i sám o sobě, jak by se stal součástí týmu,“ řekl Hulinský Právu.

Ke koalici s topkou se přiklání i Bohuslav Sobotka

Hlavním cílem ČSSD je podle stávajícího prvního náměstka pražského primátora Karla Březiny zabránit spojenectví ODS a TOP 09. Tedy vzniku situace, kdy by v Praze vládla stejně jako na centrální úrovni pravicová koalice. „Naším hlavním cílem je, aby tady zrcadlově nevznikla koalice, která působí na centrální úrovni,“ uvedl Březina s tím, že taková koalice by prováděla pouze politiku škrtů.

Za otevřenou variantu označil možnost spolupráce pražské ČSSD a TOP 09 také předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka. „Myslím si, že tady je možnost koaliční spolupráce mezi soc. dem. a TOP 09,“ řekl Sobotka Právu s tím, že toto stanovisko zastával už po loňských volbách. Vzhledem k tomu, že TOP 09 vyhrála v Praze loňské volby, má podle Sobotky právo na post primátora.

„Má morální nárok, aby nominovala svého kandidáta do čela hlavního města. To si myslím, že je požadavek, který pro soc. dem. je přijatelný. Samozřejmě půjde také o programovou shodu,“ uvedl Sobotka.

Soc. dem. v úterý také deklarovala, že je v jejím zájmu přijmout rozpočet hlavního města na příští rok a vyhnout se tak rozpočtovému provizóriu. Zároveň chce ČSSD dořešit financování výstavby trasy metra A do Motola a obnovy vozového parku pražského Dopravního podniku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám