Hlavní obsah

Zemřela slavná odstřelovačka z bitvy o Sokolovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku devadesáti let zemřela v pondělí 7. listopadu válečná veteránka Marie Ljalková-Lastovecká. O skonu odstřelovačky, která se vyznamenala v bojích o Sokolovo, informoval tajemník Československé obce legionářské Milan Řepka.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Marii Ljalkovou-Lastoveckou ocenil v roce 2010 prezident Václav Klaus Řádem Bílého lva.

Článek

Volyňská Češka byla první československou ženou nasazenou v boji. Účastnila se bitvy o Sokolovo a poté bojů na Ukrajině. Připisuje se jí asi třicet úspěšných zásahů. U Sokolova zabila čtyři nacistické vojáky v kulometném hnízdě. Tato akce ji proslavila a informoval o ní nejen sovětský, ale také angloamerický tisk. Za akci byla vyznamenána Čs. válečným křížem a od Sovětů dostala Řád rudé hvězdy.

Členkou 1. československého samostatného praporu se stala v roce 1942 poté, co absolvovala základní výcvik a kurz ošetřovatelky. Pak byla zařazena do kurzu pro odstřelovače. V létě 1944 se vrátila do zdravotnického kurzu a pak sloužila jako zdravotnice 1. tankového praporu 1. československé samostatné tankové brigády, s nímž prošla karpatsko-dukelskou operací, kde byla těžce zraněna na páteři a hlavě. Zásah ale přežila a zotavila se, takže se mohla účastnit i bojů o Moravskou bránu.

Po skončení války pracovala jako armádní zdravotnice.

V roce 2010 ji Václav Klaus vyznamenal Řádem Bílého lva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám