Hlavní obsah

V olomouckém babyboxu nalezli rok a půl starého chlapce

Olomouc
Aktualizováno

V olomouckém babyboxu nalezli v pondělí večer lékaři chlapce, jehož věk odhadují na jeden a půl roku. Dítě je zdravé a prozatím bylo umístěno na dětském oddělení fakultní nemocnice. Mluvčí zdravotnického zařízení Egon Havrlant uvedl, že jde již o třetí dítě, které bylo ve zdejším babyboxu nalezeno.

Foto: Archiv, Právo

Babybox

Článek

Dítě neznámá osoba odložila do babyboxu v pondělí zhruba ve 21:00. "Chlapec u sebe neměl žádné dokumenty ani dopis, pouze dvě plyšové hračky. Nevypadal zanedbaně, byl čistě oblečený a neměl na sobě žádné stopy po násilí. Novorozenecké oddělení ho předalo na dětskou kliniku na pozorování," uvedl Havrlant. Před budovou nedaleko babyboxu byl pak nalezen dětský kočárek. Zda patřil dítěti, není podle mluvčího jisté.

Zdravotníci kontaktovali policii i sociální pracovníky na magistrátu. Chlapec bude zřejmě předán do kojeneckého ústavu.

V babyboxu většinou končí novorozeňata

Podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse je chlapec nalezený v Olomouci 61. dítětem odloženým do babyboxů v Česku. Hess dodal, že s odložením takto starého dítěte se dosud nesetkal. V Olomouci v minulosti byly do babyboxu odloženy dvě novorozené děti. Babybox se nachází také v šumperské nemocnici, letos tam byly odloženy dvě holčičky. Třetí babybox v Olomouckém kraji se nachází v Přerově.

Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika málo minut. Podobná zařízení fungují i na Slovensku a v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu. Plánují je zavést také v Rusku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám