Hlavní obsah

Občanský zákoník je ve finále, děti budou muset "poslouchat" rodiče

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim

Nový občanský zákoník z pera ministerstva spravedlnosti poslanci poslali do závěrečného čtení. Během druhého čtení k němu připojili na 60 stran pozměňovacích návrhů. Součástí nového zákoníku by mělo být i zdůraznění povinnosti dětí "poslouchat" své rodiče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Podle členů ústavně právního výboru se ukázal jako nejdiskutovanější problém práv zvířat. Třetí čtení by se mohlo uskutečnit už příští týden.

Od roku 1964 kompletně přepracovaný občanský zákoník prošel ve Sněmovně do třetího čtení s řadou pozměňovacích návrhů. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se podivoval, že se nad tak významným zákonem vedla relativně krátká debata. Zásadní diskuze však zřejmě proběhla již na ústavně právním výboru, který jej měl k projednání. Z poslaneckých iniciativ vzešlo celkem 61 stran pozměňovacích návrhů.

Poslanec a místopředseda ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) počítá také se zvýrazněním práv rodičů vůči dětem, které by měly za povinnost své rodiče „poslouchat“.

Benda již dříve uvedl, že povinnost dětí poslouchat své rodiče není ničím novým. Nový občanský zákoník totiž přejímá téměř celý zákon o rodině, podle kterého je dítě povinno své rodiče ctít a respektovat. Tato pasáž ale z občanského zákoníku vypadla, proto se Benda obrátil na jeho autory, aby ji doplnili. A ústavně právní výbor takový návrh schválil. Hlavním Bendovým záměrem bylo předejít situacím jako v USA nebo ve Skandinávii, kde děti podávají na rodiče žaloby.

„Bojím se dětských žalob na rodiče, které u nás zaplaťpánbůh nejsou, ale nechci, aby se tady něco takového zavádělo,“ řekl Právu Benda.

Děti v dětských domovech podle návrhu už nebudou posílány do ústavů na dobu neurčitou, tedy do nabytí zletilosti, ale maximálně na tři roky, po jejichž uplynutí bude opět rozhodovat soud.

Komunista Stanislav Grospič předložil návrh na zamítnutí s tím, že kolem komplexní normy je příliš protichůdných názorů a měla by se znovu projednat.

Pospíšil jeho návrh přisoudil politické iniciativě, jelikož podle něj ve výboru nikdo z jeho kolegů z KSČM podobný návrh nevznesl.

Na zvířátka taky dojde

„Vždycky u takového zákona se 3000 paragrafy bude více názorů. Nikde na světě ta debata nebyla jednoznačná, pokud to nebylo schváleno totalitním režimem,“ oponoval Pospíšil. „Co je důležité, že se u některých sporných věcí našla jednoznačná společenská shoda. Výsledky projednávání jsou podstatně lepší, než jsem původně čekal,“ pochvaloval si před poslanci ministr.

„Slibuji, že lhůty pro nalezená zvířátka budou pozměněny,“ dodal pak Pospíšil v narážce na fakt, že se řada příspěvků zákonodárců a sporů kolem zásadní normy občanských práv týkala právě postavení zvířat. Jeden z pozměňovacích návrhů totiž žádá u nalezených zvířat prodloužit ze dvou měsíců na šest lhůtu, během níž se o ně může majitel přihlásit.

Podle Bendy (ODS) se rozsáhlá diskuze kolem práv zvířete vedla i mezi odborníky. „Zákoník oproti původní verzi posílí postavení zvířete. Po diskuzích, přiznávám vyčerpávajících, se všemi ochránci zvířat zůstává zvíře pro účely občanského práva nadále v postavení obdobném věci,“ uvedl Benda.

Podle něj tak nemůže zvíře „samo nabývat žádných práv, a naopak je předmětem vlastnického práva, včetně čerpání plodů a užitků a zcizování. Zákoník ale položí větší důraz na jeho hodnotu jako smysly nadaného živého tvora“.

Posílit by se podle představ ODS měla také osobností práva, a zároveň by se měly zvýšit i sankce při jejich porušení, zejména dopustí-li se jich média, avizoval Benda.

Reklama

Výběr článků

Načítám