Hlavní obsah

Bátora skončil na ministerstvu školství

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, map, rsk, ada, nig, luk

Kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora se vzdal funkce zástupce vrchního ředitele kabinetu. Z ministerstva úplně odejde, řekl novinářům. Svůj krok vysvětlil tím, že se chce veřejně angažovat, v čemž mu brání závazek zdržet se politických prohlášení, který mu po tlaku koaličních partnerů uložil ministr Josef Dobeš (VV).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Bátora při oznámení svého odchodu

Článek

V prohlášení Bátora poděkoval za podporu prezidentovi Václavu Klausovi, cítí se mu prý zavázán.

„Rozhodl jsem se před pár dny, že nadále už nemohu a nebudu dodržovat slib mlčení, který jsem dal panu ministru školství. Informoval jsem o tom pana ministra a jsem přesvědčen, že i on toto tlakem nepřátelského okolí vynuceného slibu pochopí,“ řekl v pátek Bátora a Dobešovi poděkoval „z celého srdce“, že mu umožnil uspořádat tiskovou konferenci.

Zdůraznil, že Josef Dobeš (VV) a prezident Klaus byli jedinými dvěma ústavními činiteli, kteří se jej „v období tzv. bátoriády“ důsledně a kvalifikovaně zastávali. Aby Dobeše nevystavil konfliktu loajalit, oznámil mu, že se vzdává funkce zástupce vrchního ředitele kabinetu.

Letošní mediální lynčování snese srovnání s dobou po vyloučení ze studia či s trestním stíháním
Ladislav Bátora

V pátek se Bátora zároveň prohlásil za politika a uvedl: „Domnívám se, že se moji odpůrci rekrutují především ze dvou zájmových skupin. Jedněm v té či oné míře překážím jen v jejich úsilí o formulování a prosazení nové státní doktríny, založené především na multikulturalismu a budoucí federalizaci Evropy, druhým k tomu navíc vyvstává pot na čele při představě, že by případně došlo k sebenaplnění prognózy, která doprovází celou kampaň proti mé osobě a iniciativě D.O.S.T. a nikoli mimochodem i proti prezidentu Klausovi,“ uvedl Bátora.

„Vždyť už každý si jistě všiml těch sugestivních varování, že 'hrozí nebezpečí', že lidé okolo iniciativy D. O. S. T. spolu s prezidentem jsou základem nějaké nové politické síly. Inu všechno je dnes, a což teprve zítra, možné,“ dodal.

Bátora zároveň připomněl politiky, kteří se do něj pouštěli. Zmínil například Schwarzenberga a Kalouska. Rovněž zkritizoval novináře, kteří ho prý mediálně lynčovali. „Letošní mediální lynčování snese srovnání s dobou po vyloučení ze studia v roce 1975 či s trestním stíháním v letech 1983 až 1985. Možná je to ještě mnohem horší, tenkrát ve mně bylo více naděje, že ještě přijdou lepší časy,“ postěžoval si Bátora.

Schwarzenberg ho za rezignaci pochválil

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg označil Bátorovu rezignaci za „vynikající krok“. „Chtěl bych především vyjádřit dík a uznání českým vědcům, kteří se tak razantně postavili proti jeho působení na ministerstvu školství,“ řekl Právu. [celá zpráva]

Na dotaz, jak hodnotí skutečnost, že Bátora odstoupil proto, že se chce aktivně angažovat v politickém životě, podotkl, že je „politováníhodné, že v dobách hospodářské krize, rostoucí nezaměstnanosti, všeobecné nejistotě téměř všude v Evropě přibývají preference extrémním stranám“.

Podle něj Bátora může pravicově-populistickou partaj v ČR vytvořit. „Je to velice dobře možné, vývoj k tomu směřuje. Je možné, že někteří vidí, jak tyto strany měly úspěch v Evropě a chtějí zkusit něco podobného vytvořit i u nás,“ dodal.

Gazdík: Je paradoxní, že ministr VV podporoval extrémismus

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka je odchod Ladislava Bátory z ministerstva školství potvrzením dřívějších stranických stanovisek. „To, že se chce věnovat aktivně politice, a proto odchází, není pro nás překvapením, protože pan Bátora se aktivně věnoval politické činnosti už za svého působení na ministerstvu. Jediný, kdo to bohužel neviděl, byl ministr školství jako jeho přímý nadřízený,“ řekl Gazdík Právu.

Podle něho tímto přístupem ministr dovolil pronikat extrémistickým silám do státní správy, což je věc, se kterou TOP 09 nemůže souhlasit.

„Je paradoxní, že ministr za VV podporoval přítomnost extrémistických sil ve státní správě a nebyl schopen s tím něco udělat,“ dodal Gazdík.

Němcová Bátorovo rozhodnutí vítá

Šéfka Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová na dotaz Práva Bátorův krok komentovala: „Jeho rozhodnutí vítám. Je to přesně to, co jsem říkala, když ta kauza na začátku roku propukla, že si musí ujasnit, zda chce být aktivní v politice, anebo být státním úředníkem. Obě ty kategorie něco umožňují a něco neumožňují.“

Němcová si nemyslí, že by kauza Bátory ohrožovala koalici, spíše podle svých slov zaznamenala reakce z odborných pedagogických kruhů proti Bátorovu angažmá.

Jak Němcová dále řekla, nemá obavy, že by případná nová strana založená Bátorou mohla ubírat voliče ODS. „Jak jsem sledovala názory pana Bátory, tak si myslím, že to není nějaké ohrožení ODS. Co bych si mohla přát, aby to byla ve všech ohledech demokratická strana, aby se nestalo, že se tady objeví nějak nacionalisticky podbarvená strana,“ dodala Němcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám