Hlavní obsah

Nečas byl s Fuksou nespokojen, vysvětlil. Středočeši se bouří

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, ada, luk

Premiér Petr Nečas (ODS) odmítl, že by ho k odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) vedl vnitrostranický boj uvnitř ODS. Premiér po setkání s prezidentem Václavem Klausem, na němž odvolání ministra navrhl, uvedl, že byl s prací resortu nespokojen. Klaus žádosti vyhověl.

Článek

Nečas připomněl, že Fuksovo odvolání zvažoval již na jaře v době vládní krize. Fuksu tehdy podržel proto, že nechtěl vyhovět tlaku koaličních partnerů, kteří odchod ministra požadovali.

Nečas konstatoval, že nejde o osobní střet, byť připustil, že část středočeské ODS může krok takto chápat. Středočeská organizace skutečně s odvoláním ministra nesouhlasí a tvrdí, že jde právě o vnitrostranický boj.

Oslabí to pozici ODS v regionu, míní Tluchoř

„Členové regionální rady středočeské ODS zásadně nesouhlasí s odvoláním Ivana Fuksy. Neexistuje pro to žádný odborný důvod,“ ocitoval stanovisko bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Středočeši považují odvolání Fuksy za hrubý zásah do středočeské organizace a pokus ovlivnit nadcházející volbu vedení. Podle Tluchoře byl Fuksa úspěšný ministr, přičemž jeho odvolání neprospěje jak ODS, tak zemědělství a zemi. „Tento krok oslabí pozici ODS v regionu před krajskými volbami,“ prohlásil Tluchoř s tím, že právě ve středních Čechách měla ODS tradičně dobré výsledky.

Jednání většinou promlčel, postěžoval si premiér

Nečas nicméně po schůzce s hlavou státu konstatoval, že vzal Fuksu do vlády "jako součást klíčového ekonomického týmu, který měl tvořit s Martinem Kocourkem" (ministr průmyslu a obchodu, pozn. red.). Fuksa však prý jednání kabinetu "většinou promlčel". Své výhrady prý ministrovi sděloval několikrát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Fuksa se prý nezajímal o změny v indexaci cen dřeva, které zásadně ovlivňují hospodářské výsledky Lesů ČR. Premiér kritizoval i tzv. Dřevěnou knihu, kterou prý vláda vzala na vědomí pouze díky jeho osobní benevolenci. Nespokojen byl i s Fuksovým postojem k dotacím na výstavbu bioplynových stanic. Nespokojenost premiéra si Fuksa vysloužil i tichou podporou obří zakázky na likvidaci ekologických škod.

Fuksa večer ve vysílání ČT zopakoval, že od premiéra odmítá výtky ke své práci. "To co říká, není pravda," uvedl exministr.

Nástupce zatím neznámý

Nástupce v čele resortu chce Nečas představit v horizontu několika dnů.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) soudí, že "Fuksa byl bezpochyby kompetentní a pracovitý ministr, takže jediný důvod může být vnitrostranický boj uvnitř ODS, což těžko mohu komentovat z pozice místopředsedy koaliční strany.“ Právu řekl, že netuší, kdo ministra nahradí.

Tluchoř na otázku, zda by se nástupcem Fuksy mohl stát bývalý středočeský hejtman Petr Bendl, uvedl: „Neumím si představit, že by někdo gramotný a svéprávný takovou nabídku přijal.“

Koaliční VV ke změně v čele ministerstva uvedly, že ji respektují. "Od změny ve vedení resortu zemědělství si slibujeme věcnější přístup k zemědělství a českým lesům," oznámila strana

Premiér prý Fuksovi důvody nesdělil

Fuksa ke svému odvolání uvedl, že na dotaz, jaké výhrady vůči němu premiér má, od Nečase nedostal žádnou odpověď. Stejně tak mu prý premiér neřekl, jak má postupovat po dnešním dni, aby zůstala zachována kontinuita v úřadu.

Příčinu vidí Fuksa v tom, že jako jeden ze tří Středočechů ve výkonné radě ODS nesouhlasil s návrhem Nečase na prodloužení mandátu současného stranického vedení. „To byla asi poslední kapka,“ prohlásil Fuksa s tím, že tak v ODS není dovolen vlastní názor. Nechtěl spekulovat, zda jeho odvolání má spojitost se zítřejším otevíráním obálek v tendru Lesů ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám