Hlavní obsah

Nečas demonstrujícím starostům slíbil více peněz, koalice se prý dohodne

Praha
Aktualizováno

Stovky starostů z celé České republiky demonstrovaly ve středu dopoledne na pražském Palachově náměstí za nové určení daňových výnosů. Starostové chtějí, aby byly posíleny rozpočty menších měst a obcí. Po 11. hodině dorazil jejich průvod před Strakovu akademii. Před polednem demonstrace skončila.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) při vystoupení před starosty

Článek

Před budovou Úřadu vlády lidé skandovali "Už jsme tady", načež mezi ně dorazil i premiér Petr Nečas (ODS).

Premiér hájil návrh nového rozpočtového určení daní, který vypracovala ODS. Zároveň dodal, že věří ve shodu uvnitř koalice. Vláda by měla věc schválit do konce října.

"Je to otázka politického kompromisu a my jsme na tento kompromis připraveni," uvedl Nečas a ujistil přítomné, že koaliční smlouva bude dodržena. "Vláda tento svůj závazek splní," dodal premiér, jehož slova byla často přerušována nesouhlasnými výkřiky. "Demokracie je diskuse," připomněl zúčastněným premiér, který se starosty diskutoval takřka půl hodiny. Na závěr se dočkal i potlesku.

Přišli i antidemonstranti

Lidé měli v rukou transparenty s hesly "Už nás nebaví leštit kliky v Praze" nebo "Každá Blanka něco stojí". Objevila se i hesla proti vládní ODS, například "Žádám ODStranit Rozdíly v Určení Daní" nebo "ODS = Jánošík naruby". K vidění bylo i heslo "Nečasi, nebuďte neRUDný". Nechyběly ani vlajky měst a obcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Starostové podepisují obří transparent pro premiéra

Starostové donesli premiérovi obří transparent s nápisem: "Dodržte slovo, pane premiére," který podepsali. Vedle transparentu obdržel Nečas od starostů i malou láhev becherovky.

Protestující uvítala u budovy vlády i skupinka "antidemonstrantů", mezi nimiž je například starosta Prahy 18 Ondřej Lněnička. Také oni mají  transparenty, které hlásají "I Ty Pražane řekni STOP hlouposti TOP".

Foto: Petr Horník, Právo

Transparent s podpisy

Mezi demonstrující přišli politici z TOP 09, například šéf poslanců této strany Petr Gazdík. Pořadatelé si pochvalovali hojnou účast. Na demonstraci promluvil i šéf Agrární komory Jan Veleba, který požadavky starostů podpořil. Podle odhadu dorazilo na 800 lidí.

ODS i ministerstvo mají vlastní představy

Návrh nového rozpočtového určení daní, který předložilo ministerstvo financí, počítá s tím, že obce dostanou více peněz na úkor čtyř největších měst. Ta proti tomu protestují a zastání našla mimo jiné i u ODS, která v sobotu představila vlastní plán, jak menším městům a obcím přilepšit. Podle ODS plán z pera ministerstva financí rozděluje společnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Starostové na demonstraci

Strana navrhuje získat peníze z národních dotačních titulů, snížit provozní výdaje státu nebo upravit podíl obcí na celkovém objemu sdílených daní. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám