Hlavní obsah

Poslanci odsouhlasili sociální škrty, porodné i nemocenská zůstanou osekané

Praha
Aktualizováno

Poslanci přijali první část z reformního balíku sociálních škrtů. Počítá například s prodloužením omezení porodného či s tím, že stát bude nemocenskou vyplácet až od 22. dne. Opatření již platí nyní a přijatá novela je prodlužuje. Nezaměstnaní by nově měli mít nárok na kompenzaci nevyplaceného odstupného. Pro návrh hlasovalo 101 poslanců, proti bylo 70 zákonodárců. Návrh posoudí Senát.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Poslanci ČSSD se na jednání o vládních reformách vybavili transparenty s nápisem Stop vládě

Článek

Sněmovna o návrhu hlasovala již podruhé. Po prvním přijetí zákon zrušil svým verdiktem Ústavní soud, jenž vyhověl námitce opoziční ČSSD, které vadilo, že norma byla přijata ve stavu legislativní nouze. Platnost opatření ponechal do konce roku 2011. Vláda proto balíček předložila znovu, aby úsporná opatření mohla platit nadále. Stát díky nim ročně ušetří asi 23,5 miliardy korun.

V novele se opakuje soubor opatření, která se týkají například vyplácení nemocenské, rodičovského a sociálního příspěvku či příspěvku na péči. Například porodné dostanou jen chudší rodiny a jen na první dítě.

Stejně tak bude i dál platit letošní systém vyplácení nemocenské. Tedy, že první tři dny se nehradí, další část hradí zaměstnavatel a od 22. dne nemoci platí nemocenskou stát.

Stát by měl od příštího roku začít rovněž vyplácet kompenzaci lidem bez práce za nevyplacené odstupné či odchodné například v situaci, kdy zaměstnavatel zkrachuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Levice tvrdí, že omezení postihnou nejvíce chudší rodiny a mladé lidi, kteří plánují děti. Podle nich jsou opatření namířena protipopulačně, nikoli tak, aby podporovala porodnost. Vláda by podle opozice měla spíše hledat způsoby, jak zvýšit příjmy státu, například zavedením progresivní daně z příjmů.

Hlasování předcházela obecná diskuse o reformních snahách kabinetu. [celá zpráva]

Už platné změny, které Sněmovna potvrdila novým zákonem (původní zrušil ÚS)
Pokles porodného – vyplácení se rodinám, které mají příjem nižší než 2,4 násobek životního minima a jen na první dítě
Rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě – Výše příspěvku je maximálně 216 000 korun. Rodič je může rozhodnout, kterou variantu pobírání zvolí. Výše se vydělí počtem měsíců, po něž bude chtít příspěvek pobírat.
Nemocenská – poskytuje se od 22. dne nemoci. Do té doby dostávají nemocní náhradu mzdy od zaměstnavatele. První tři dny nemoci se nehradí. Nemocenská bude po celou dobu ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu mzdy.
Sazba pojistného na sociální zabezpečení bude pro zaměstnavatele i dál 25 procent, nesníží se na 24,1 procenta.
Nové opatření
Lidem bez práce se začne vyplácet kompenzace odchodného či odstupného, které nedostali od zaměstnavatelů. Kompenzace by byla ve výši 65 procent průměrného měsíčního čistého výdělku. Nyní platí, že nezaměstnaní nemají nárok na podporu první tři měsíce, pokud jim podle zákona mělo být vyplaceno odstupné. Nikdo už nezkoumá, zda se tak skutečně stalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám