Hlavní obsah

Děti v pražské škole přispěly na plošinu pro ochrnutého spolužáka

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dvanáctiletý žák základní školy v pražských Stodůlkách Martin Navrátil před časem náhle ochrnul, ale jeho škola a spolužáci se zasadili, aby mohl pokračovat s nimi ve studiu. A to i přesto, že ještě před rokem se zdálo, že jediné místo, kde by Martina mohli přijmout je Jedličkův ústav. Tam ho ale otec poslat odmítl.

Spolužáci se složili na ochrnutého Martina a pořídili mu plošinu za šest set tisícVideo: Novinky

 
Článek

Martin se narodil jako zdravé dítě, bohužel ve čtrnácti měsících ho postihlo u malých dětí neobvyklé neštěstí. Prodělal cévní mozkovou příhodu a ochrnul na pravou polovinu těla. Od té doby nechodí a špatně pohybuje pravou rukou.

„Martin má pouze motorický handicap, mentálně je ale zcela v pořádku. Chtěl jsem proto, aby měl šanci vyrůstat mezi sobě rovnými,“ právě tak uvažoval chlapcův otec Petr Navrátil, když Martina získal před rokem do opatrovnictví. Realita byla ale šokující, pana Navrátila čekalo nepříjemné prozření. „V Praze jsem nenašel žádnou školu, která by byla zcela bezbariérová.“ A tak obětavému otci nezbylo než jednu pro svého syna vybudovat.

Foto: Novinky

Pohyblivá plošina za šest set tisíc korun

Základní školu v Nových Butovicích Petr Navrátil vybral proto, že byla v blízkosti bydliště a zároveň byla i jedinou školou v okolí s bezbariérovým vstupem. Navíc její ředitel Petr Vodsloň vyšel Martinovi ochotně vstříc. Celou pátou třídu kvůli němu posunul do přízemí budovy. Díky tomu ji mohl absolvovat i Martin.

„V páté třídě to šlo řešit, tam jsou děti v jedné učebně, ale aby mohl Martin pokračovat na druhém stupni, tak se musí dostat do všech učeben školy, které jsou v různých patrech. Jedinou možností tak bylo vybudovat pohyblivou plošinu.“ vysvětluje ředitel.

Otec chlapce celou akci inicioval a už od září roku 2010 obvolával nadace a úřady, aby potřebné vybavení pro Martina a jeho školu zajistil. Zpočátku se jeho snažení zdálo beznadějné. Oslovil patnáct nadací, nikdo ale nebyl schopen pomoci. Trvalo to půl roku než si osud jeho syna vzala na starosti ředitelka občanského sdružení Peppermint Šárka Kuželová. Do celé záležitosti se zapojila i sama škola a Městská část Prahy 13 a věci se konečně daly do pohybu.

„V lednu přišly první peníze z Konta Bariéry a pak už šlo vše mnohem snáz.“ Na výběru potřebných šesti set tisíc korun se ale podíleli i Martinovi spolužáci a jejich rodiče. Úspěch jejich snahy teď Martinovi umožní další studium.

Děti, které na pomoc stále čekají je ale více než dost. Nadace Peppermint a Městská část Praha 13 proto nehodlají ve svém snažení ustat a na už nyní plánují na osmnáctého ledna koncert, jehož výtěžek půjde na vybudování pohyblivých plošin i v dalších školách.

Reklama

Výběr článků

Načítám