Hlavní obsah

Klaus: Nedůstojné absence TOP 09 ať si řeší vláda sama, je to její hra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek prohlásil, že se odmítá zapojit do politických tanečků kolem úředníka Ladislava Bátory a protestů TOP 09. Podle něj ve hře stran nezbývá pro prezidenta žádná specifická úloha, uvedl Klaus v Českých Budějovicích při zahájení agrosalonu Země živitelka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Ať si to řeší vláda, skutečně. Já to za důstojné nepovažuji, ale je to primárně jejich vzájemná hra a není to pro prezidenta žádná specifická úloha,“ prohlásil Klaus.

Přitom jádro vládního sporu se vede kolem jeho chráněnce Bátory, kterého na popud Hradu dosadil ministr školství Josef Dobeš (VV) do vysoké funkce resortního personálního ředitele.

Bátora zároveň ale vystupuje také jako předseda kontroverzní Akce D. O. S. T. a z toho postu oslovuje západní velvyslance či pražského primátora.

TOP 09 vadí, že Bátora na svém facebookovém profilu urazil jejího šéfa Karla Schwarzenberga, a jeho názory, které jsou podle ní za mezí únosnosti. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ho nazývá neonacistou a odmítá nechat extremistické myšlenky pronikat státní správou. Ministři TOP 09 odmítají jednat na vládě, dokud bude mít Bátora významnou funkci.

Dobeš si za svým podřízeným stojí, omluvil se za něj a distancoval se od jeho výroků, čímž věc pokládá i jeho strana za vyřízenou. S gestem je spokojen i premiér Petr Nečas (ODS), který má již druhou absenci TOP 09 na jednání vlády za neomluvitelnou.

Kořeny poslední vládní krize

Karel Schwarzenberg (TOP 09) v tisku uvedl, že na přímé odvolání Ladislava Bátory si nikdo netroufá, jelikož má vysoké krytí, čímž naznačil, že za Bátorou stojí prezident Václav Klaus i ministr školství Josef Dobeš (VV). Posteskl si přitom, že s ohledem na jeho názory a vystupování patří na školství jako „pazdeří k jisté části těla“. Bátora v reakci na to uvedl na svém facebookovém profilu na adresu vicepremiéra: „Chudáček starej… To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám