Hlavní obsah

Sršni, vosy i včely letos útočí více než loni

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci se shodují – pokud se po bodnutí včelou, vosou či sršněm projeví u postiženého alergická reakce, měl by se vždy volat lékař. A bodavého hmyzu je letos víc než dost. Středočeští záchranáři už tak od začátku prázdnin vyjížděli téměř ke čtyřem stovkám případů, což je podle jejich statistik oproti loňsku nárůst o 14 procent.

Foto: Profimedia.cz

Sršeň obecná (Vespa Crabro)

Článek

„Průměrně se jedná o devět takových výjezdů za den, nicméně stane se, že během jednoho dne záchranáři vyjíždějí kvůli bodnutí vosou či včelou i pětadvacetkrát,“ doplnila mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

Záchranáři přitom většinou jezdí pouze k bodnutím, která vyvolají alergickou reakci a běžné píchnutí vosou nebo včelou řeší lidé podomácku přiložením studeného obkladu, případně přidají ocet nebo cibuli.

Záchranáři například zasahovali ve Zbraslavicích na Kutnohorsku, kde devětatřicetiletého muže píchl sršeň do ucha. „Muž měl prudkou alergickou reakci s krátkodobým bezvědomím, poklesem tlaku, nevolností, kopřivkou a otoky. Záchranáři muže předali na jednotce intenzivní péče v Kutné Hoře,“ popsala jeden z příkladů velmi citlivé reakce na jed hmyzu mluvčí Janečková.

V nemocnici v Kladně také skončila i žena, kterou napadl a poštípal roj včel.

Hrozí udušení

Ve většině případů, u nichž zdravotníci zasahovali, se jednalo o alergické reakce nebo o větší počet žihadel či bodnutí v oblasti krku a úst, kdy hrozí otoky a následné dušení.

„V takových případech by se měla záchranná služba volat vždy. Není bohužel pravidlem, že lidé, kteří nejsou alergičtí na pobodání hmyzem, nemohou dostat alergickou reakci,“ apelovala Janečková.

Drobné otoky a bolest v místě vpichu jsou podle lékařů normální, ale při jakémkoliv náhlém zhoršení zdravotního stavu je třeba ihned zavolat záchrannou službu na čísle 155. Při závažné alergické reakci totiž může dojít k dušení, poklesu krevního tlaku, křečím, bezvědomí a někdy i k zástavě srdce.

Častěji oproti jiným letům vyjíždějí k případům bodnutí hmyzem také jihočeští záchranáři. „Jedná se většinou o včely a vosy, a to i se silnou anafylaktickou reakcí, kdy jsme museli několik pacientů převézt také do nemocnice. Žádný z případů však zatím neměl tragické následky,“ sdělil Právu ředitel jihočeských zdravotnických záchranářů Marek Slabý.

„Prevence je jednoduchá – chránit se před bodnutím. To se ale teď v létě lehce řekne. Alergici by situaci neměli podceňovat, mít u sebe léky, o kterých z minulých případů ví, že na tyto reakce zabírají, a vyhledat lékaře,“ řekl Právu lékař Milan Kratochvíl.

Lidé, kteří anafylaktickou reakci utrpěli, upozorňují, že jde o život. „Začaly mi otékat obě ruce, zátylek a také pod jazykem. Dcera mě odvezla do nemocnice na pohotovost, kde jsem stačila říci jen své jméno a zkolabovala jsem. Probrala jsem se na nemocničním lůžku, pod klíční kost mi napíchli kapačku,“ líčila nepříjemný zážitek žena z Českých Budějovic. Včelám, vosám i sršňům se nyní snaží vyhýbat.

Šlápli do vosího hnízda

Desítky případů, kdy lidé vyhledali lékařskou pomoc po bodnutí vosou nebo sršněm, řešili již letos v létě lékaři ve Fakultní nemocnici v Olomouci. „Na urgentním příjmu zaznamenali zhruba dvacet těchto případů. Potřeba byla minimálně jednodenní hospitalizace. Další pacienti po bodnutí byli ošetřeni na ambulancích,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Počet případů je podle něj obdobný jako v minulých letech, v poslední době se však množí ty vážnější. „V minulých čtrnácti dnech jsme přijali tři pacienty, kteří šlápli do vosího hnízda. Měli v sobě až třicet žihadel,“ uvedl mluvčí.

V Dobroníně na Jihlavsku zase v srpnu roj agresivních vos u rodinného domku poštípal teprve tříletou holčičku. Velitel zásahu si vyžádal asistenci záchranářů, kvůli možnému podezření na alergii na vosí bodnutí. Ta se ale nepotvrdila, a tak zdravotníci nakonec naštěstí zasahovat nemuseli.

Reklama

Výběr článků

Načítám