Hlavní obsah

České lesy drancují komerční houbaři

Právo, Josef Koukal

Chodit do lesa a sbírat v něm houby pro vlastní potřebu je v Česku nejen koníčkem statisíců lidí, ale i právem, které garantuje lesní zákon. Místní hvozdy však stále častěji doslova drancují houbaři, kteří připomínají spíše zlatokopy. Do lesů najíždějí automobily a systematicky vytěžují celé houbařské oblasti. Své úlovky pak prodávají do výkupen.

Foto: František Petrák, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Léta jezdím na chalupu nedaleko Karlových Varů, něco takového jako letos jsem ale ještě neviděl,“ řekl Právu 34letý Jakub Procházka.

„Od časného rána kolem našeho stavení projíždělo tam a zpět několik aut. Teprve když jsme dopoledne s rodinou vyrazili do lesa, pochopil jsem, že se točí s nákladem hub, který vozí někam do výkupu. Posádky přitom parkovaly hluboko v lese, kde musely objet uzamčené závory a po pár desítkách metrů vysbírávaly celou úrodu,“ popsal houbařské šílenství Procházka.

Výkupní ceny hub se letos u jednotlivých obchodníků pohybovaly podle druhů od dvou set až do sedmi set korun za kilogram. Při sesbírání řádově desítek kilogramů hřibů, které hojně zaplnily tuzemské lesy začátkem srpna, si tak mohl pilný sběrač vydělat i několik tisíc korun za den.

Lesní zákon výslovně povoluje sběr hub pro vlastní potřebu, komerční houbaření, které poškozuje les i slušné houbaře, však výslovně nezakazuje. Podle lesníků by navíc kontrola, kdo za jakým účelem lesní plody sbírá, byla značně problematická.

„Když nesou z lesa košík hřibů, je to v pořádku, mají to pro svou potřebu. Jestli to pak někde prodávají, to už je těžko můžeme někde dohánět. A nejsem si úplně jistý, jak by to zvládala i policie,“ řekl Právu šéf lesní správy Křivoklát Pavel Rus.

Lesníci sice své rajóny pravidelně kontrolují, na jednoho ale zpravidla připadá od 1200 do 1700 hektarů lesa. „Samozřejmě nemůžete být na třech místech najednou,“ podotkl Rus.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která prodej hub v Česku kontroluje, se zaměřuje až na finální prodejce, kteří nabízejí houby přímo zákazníkům, nikoli tedy na sběrače, kteří jim plody dodali.

„Pokud je sběrač zároveň prodejcem, musí k uvedení volně rostoucích jedlých hub do oběhu za účelem jejich prodeje spotřebiteli nebo k dalšímu zpracování pro potravinářské účely mít odbornou způsobilost, kterou prokazuje osvědčením vydaným příslušnou krajskou hygienickou stanicí,“ vysvětlil mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Jednoduše řečeno, prodejce musí mít písemné osvědčení, že se v houbách vyzná a musí též dodržovat přesně stanovená pravidla pro jejich uchovávání za předepsané teploty a vlhkosti. Jinak mu hrozí vysoké pokuty. „Inspekce může udělit pokutu až do výše tří miliónů korun. V praxi bývají sankce nižší, ovšem pro provinilce vždy citelné,“ podotkl Spáčil.

Za auto v lese pět tisíc pokuty

Nedodržování pravidel ze strany houbařů provází podle lesního správce Rusa každou houbařskou sezónu. „To není problém jen Křivoklátska, ale celorepublikový. Nastává vždy, když houby začnou růst. Závory samozřejmě zamykáme, na cestách máme zákazy vjezdu, ale určitá skupina lidí to prostě nerespektuje,“ postěžoval si lesní správce, jehož revír masivně navštěvují obyvatelé hned pěti velkých spádových aglomerací, Prahy, Kladna, Berouna, Rakovníku a Plzně.

Pokud je motorista v lese přistižen, hrozí mu přitom ve správním řízení poměrně vysoká pokuta od 1000 do 5000 korun.

„Automobilistům dáme štítek za okno, je tam napsaná espézetka a čas, kdy byl přestupek zjištěn. Je tam také podpis revírníka a kontakt na lesní správu, kde se prohřešek řeší. Na místě ale nepokutujeme, přestupky předáváme orgánům státní správy, což jsou pověřené obce třetího stupně,“ dodal Rus.

Anketa

Měly by lesní zákon výslovně zakázat houbaření pro komerční účely?
Ano
90,6 %
Ne
9,4 %
Celkem hlasovalo 13371 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám