Hlavní obsah

Gazdík: Bátora na školství nepatří, když posílá intelektuály do hajzlu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Předseda poslaneckého klubu Starostů a TOP 09 Petr Gazdík vysvětloval v rozhovoru pro Právo, proč jeho strana usiluje o odchod Ladislava Bátory z vysoké pozice na ministerstvu školství. Kromě jiných hříchů připomněl, že Bátora před dvěma lety stál na Hradě s cedulí „Intelektuálové, jděte už do hajzlu“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Bátora v čele demonstrace na podporu Václava Klause ze 17. 6. 2009

Článek

Skutečně vás tak rozčílila slova úředníka Bátory, nebo je odchod vašich ministrů z vlády jen pouhou záminkou, jak tvrdí ministr školství Dobeš?

Tady jde o elementární princip slušnosti a loajality státních úředníků. Není možné, aby státní úředník urážel místopředsedu vlády. A není možné, aby na to příslušný ministr nereagoval. My jsme se snažili to vyřešit s ministrem Dobešem mírumilovně, on to odmítl. Tím dal návod všem státním úředníkům, že takto se mohou chovat. To podle nás není v pořádku. Máme-li v koaliční smlouvě, že státní správa má nabývat vyšší úrovně, tak toto je její dehonestace.

Jak dlouho chcete „trucovat“ a nechodit na vládu?

Pro nás je to otázka principu. Buď pan Bátora, nebo pan Dobeš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík (TOP 09) před jednáním K9

Neohrozí to práci na zákonech, zejména daňových, či na státním rozpočtu?

Jako předseda poslaneckého klubu budu dělat vše pro to, aby se práce ve Sněmovně nezastavila. Věřím, že situace bude, ať ministrem Dobešem nebo premiérem Nečasem, vyřešena co nejdřív.

Pokud vám Dobeš nevyhoví, budete žádat premiéra o jeho odvolání?

Počkáme, jak se zachovají koaliční partneři. Věřím, že ministr školství, které má na starosti výchovu mládeže a nastavování všeobecných norem, situaci pochopí.

Proč podle vás Dobeš Bátoru tak hájí?

Některé výroky pana Bátory byly velmi kontroverzní a padaly na hlavu ministra Dobeše. Já si neumím vysvětlit, jak člověk s transparentem „Intelektuálové, jděte do hajzlu!“ může být ředitelem odboru na ministerstvu školství, které má ve své gesci výchovu intelektuálů. Znám ministra jako velmi slušného a celkem inteligentního člověka, asi někdo jiný na něho musí tlačit, jinak si jeho hájení Bátory neumím vysvětlit.

Kdo na něj tlačí?

Netuším.

Přestřelku začal Schwarzenberg prohlášením, že se Bátora hodí na ministerstvo „jako pazdeří k jisté části těl“. To nebyla urážka?

Pan předseda Schwarzenberg je znám svým bujarým jazykem. On řekl vlastně totéž, co teď já, že člověk kvalit pana Bátory, který si plete pozici subalterního úředníka s politickým aktivizmem, nemá být na tom místě, kde je.

A jak vůbec Schwarzenberg reagoval na Bátorova slova?

On by tu urážku ve své velkodušnosti patrně přešel, ale my se domníváme, že tímto již byla překročena hranice. Kdyby si kterýkoli úředník z našich ministerstev toto dovolil k jakémukoli ministrovi koaliční vlády, tak naši ministři budou reagovat okamžitě.

Může nastat další „poločas rozpadu“ koalice, nebo je to jen epizoda?

Nemyslím si, že je to poločas rozpadu koalice. Spíše je to boj o zásadní principy, které jsou pro nás důležité. Toto je jen dovršení toho, co pan Bátora říkal v minulosti na adresu menšin či jiných představitelů a jak se obecně vyjadřoval jako státní úředník.

Reklama

Související témata:

Související články

Další exces by Bátorovi zlomil vaz, varují VV

Personální šéf ministerstva školství a občanský aktivista Ladislav Bátora zatím stále ještě může počítat s podporou ze strany ministra školství Josefa Dobeše...

Výběr článků

Načítám