Hlavní obsah

Dobeš: Bátoru přes palubu nehodím, je profesionální

Právo, Jan Rovenský

Ministr školství Josef Dobeš (VV) v rozhovoru pro Právo uvedl, že personálního ředitele svého úřadu a předsedu Akce D.O.S.T. neodvolá, jelikož je kritika vůči němu nespravedlivá. Bátoru pokládá za profesionála a to, že ve svém volném čase vyjadřuje slušně svůj názor, Dobeš vidí jako právo každého úředníka, pokud to nezasahuje do jeho práce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Proti působení Ladislava Bátory se zvedla nevole i mezi koaličními partnery. Přehodnotíte jeho působení na ministerstvu?

Nejvyšší metou je pro mě svoboda slova člověka, úředníka. Ta musí být na úplně stejné úrovni jako svoboda projevu sexuální orientace. Obojí musí být ve slušné podobě, která neuráží a nesmí být rasistická. Projel jsem si všechna Bátorova vystoupení i dopis velvyslanci USA a pražskému primátorovi a nezaznamenal jsem jediné slovo či větu, která by takovou konotaci měla.

Úředník má právo projevit svůj hodnotový názor, ale nesmí ho promítat do své práce. Pan Bátora má velmi dramatický úkol propouštět 23 procenta úředníků ministerstva a přímo řízených organizací. Ve chvíli, kdy by propouštění dělal na základě náboženského přesvědčení, sexuální orientace či pohlaví, tak by to bylo špatně a nemohl by tu pracovat. Pan Bátora od chvíle, co ke mně nastoupil, je velmi profesionální.

Odvoláte ho?

Podle svého nejlepšího vědomí a svědomí nemohu přistupovat k panu Bátorovi tak, že bych ho odvolal. Nemohu ho odvolat. Politicky by to samozřejmě bylo velmi dobré a získal bych body, jelikož kritika je poměrně silná. Svého svědomí si ale cením více, než žebříčků.

Všude jsem se dočetl, jak ministr Kalousek na vládě křičel a byl důrazný. Po přechodu ze slunečného podnebí ciziny do chladného českého jsem onemocněl – mám zánět levého středního ucha, tedy ze strany, ze které mluvil Kalousek, a zánět močového měchýře. Takže když pan Kalousek údajně křičel, sotva jsem ho slyšel, a moč jsem také udržel.

Kalousek kritizoval Bátorova slova o „žluté rase“...

Bátora mluvil o sobě jako o Altajci. Ano, jednou použil výraz žlutá rasa. Kdybychom teď chtěli Bátoru ukřižovat, vzali mikroskop a zapomněli, že mluví o sobě, hodnotovém systému východoasijských zemí a chtěli mu přičíst zlý úmysl a spojit to s dávnou minulostí, ke které se negativní spojení se slovem rasa pojí, tak bychom to dokázali. Kdybych byl sebevětší hnidopich, tak to nevidím.

Myslím si, že úředníci všech ministerstev kromě vnitra mají možnost se svobodně vyjadřovat, jinak bych potlačoval jeho svobodu projevu. Ve volném čase má úředník právo se vyjadřovat jako každý jiný občan.

Nedržíte Bátoru na školství jen proto, abyste byl zadobře s Hradem?

Kdybych lpěl na tom, co by bylo mým ziskem, tak bych vyhověl většinovému názoru společnosti. Tuto velmi nepopulární věc dělám z jediné pohnutky. Došel jsem k tomu, že se na pana Bátoru útočí a je to výrazně nespravedlivé. Jako ministr nehodlám hodit přes palubu svého úředníka, o kterém jsem přesvědčený, že se vůči němu děje nespravedlnost. Jsem nejstarší z pěti dětí a tak to mám nastavené od deseti let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám