Hlavní obsah

Školníci a kuchařky mají smůlu, obce na ně nemají peníze

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Města a obce, tedy zřizovatelé základních a mateřských škol, nemají peníze na to, aby dofinancovaly ze svých pokladen platy nepedagogických pracovníků. Právu to řekli šéfové školských odborů. Reagovali tak na skutečnost, že školníkům, kuchařkám, hospodářkám či uklízečkám chce ministr školství Josef Dobeš (VV) v roce 2012 dát o 700 miliónů korun méně. Potřebuje v rámci „krvavých škrtů“ ušetřit čtyři miliardy na učitele, jimž peníze vládní strany už slíbily.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Seškrtat další peníze nepedagogům? Těm nejslabším? To je zvěrstvo. Dobeš se chce jen zalíbit. Ať šetří na svých platech. Na učitele nemůže přece ušetřit peníze na provozním personálu. To je hrozné,“ řekla Právu Ilona Nowaková z odboru školství magistrátu ve Frýdku-Místku.

Dodala, že ve městě mají 13 škol a 6 mateřinek, a podotkla: „Největší problém je, že se od sebe oddělily peníze na učitele a nepedagogické pracovníky. Nejde tudíž z jednoho balíku finance převádět do druhého. Na to, aby obce kuchařkám a dalším v případě jejich nouze přidaly, nebudou mít peníze. A tito zaměstnanci se nemají jak bránit, protože práce prostě není.“

Nepedagogové přitom berou jen mírně nad polovičku průměrného platu v zemi a platy už jim klesly o 10 procent. Šéf odborového svazu nepedagogických pracovníků školství Jan Langer včera Právu sdělil, že zítra bude domlouvat s Úřadem vlády setkání s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a poté se pokusí o schůzku s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Langer: Polovina těchto lidí nemá plný úvazek

„Musíme jim vysvětlit, aby k opatření snížení mezd provozních zaměstnanců nedali ani jeden souhlas. Vždyť průměrná mzda uklízeček je 8000, kuchařek 12 tisíc, školníků 13 tisíc a hospodářek a vedoucích školních jídelen 14 až 15 tisíc korun hrubého. Vezmeme-li v potaz, že až polovina těchto lidí nemá v rámci úspor dne plný úvazek, pracují na 0,6 úvazku a téměř nikdo z nich nemá výkonnostní odměny, tak ti lidé jsou na minimální mzdě,“ uvedl Langer.

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková se na Dobeše velmi zlobí: „To je na to zavřít školy. Ano, to je na to, aby se školy v září neotevřely.“

Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství jihlavského magistrátu, pro Právo konstatoval: „Stát platí mzdy na nepedagogy. My jsme se jim snažili pomoci od začátku tohoto školního roku a nějaké finance jim přidat, ale v tuto chvíli už víc nemáme. Vím z reality, že kuchařky dělají za 10 tisíc. Pokud by se jim ubraly další peníze, pak nevím, z čeho budou žít.“

Podobného názoru je Romana Pospíšilová, jež řídí odbor sociálních věcí a školství v Přerově: „Co se týká případného dofinancování, i rozpočet Přerova je napjatý. Pokud chce pan ministr Dobeš hledat peníze na platy učitelů, měl by brát jinde.“

Dobeš se brání. „Dostal jsem od vlády za úkol přidat učitelům na odměnách čtyři miliardy korun. Ty jsem ale nedostal.“

Nepedagogů je ve školství kolem 70 tisíc, přitom vláda už v lednu snížila platy ve státní sféře o deset procent. Průměrná mzda těchto zaměstnanců škol je kolem 14 tisíc Kč hrubého. Průměr v Česku je přitom kolem 24 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám