Hlavní obsah

Na příjezd policejní hlídky se bude možná čekat i půl dne

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U dopravní nehody si její účastník na příjezd policie počká třeba půl dne. Některé trestné činy bude zbytečné hlásit, protože je policie stejně nebude mít jak vyšetřovat a věc pouze zaeviduje. Z ulic zmizí část hlídek. Tak vypadá policejní černý scénář na příští rok.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli oficiálně o tom ještě nechtějí hovořit, pomalu se naplňuje noční můra policejních špiček, podle níž nejenže letošními úsporami v resortu vnitra škrtání nekončí, ale namísto avizované kompenzace propadu z roku 2011 bude napřesrok ještě hůř.

Podle informací Práva přijde podle současných plánů policie proti letošku o dalších 1,37 miliardy korun. Zcela tak padají sliby bývalého ministra vnitra Radka Johna (VV) z počátku letošního roku, že utahování opasků je přechodné.

„My bychom nebyli šli do vlády bez příslibu, že se nebude dále krátit v dalších letech. (…) Ve střednědobém výhledu je půl miliardy v příštím roce navíc a půl miliardy dalších v příštím roce navíc,“ ujišťoval John ještě v únoru. Dnes je vše jinak.

Nejvíc na tom budou biti lidé. Některé věci policie nebude šetřit vůbec, ty se budou jenom evidovat
Zdroj Práva

„Je to ještě horší, než jsme čekali. Budeme muset natvrdo říct, co vše nebude policie moci příští rok dělat,“ prozradil Právu zdroj z policejního prezidia obeznámený s rozpočtovým plánem na rok 2012.

„Na příští rok dostane policie o 1,37 miliardy méně proti letošnímu úspornému rozpočtu, kdy už se jelo na dřeň,“ potvrdil zdroj.

Policejní prezident Petr Lessy, který je tento týden v zahraničí, bude mít zřejmě už příští týden na stole analýzu od policejních ekonomů, v čem všem se rozpočtové škrty na práci policie v příštím roce projeví.

Přestože dokument doposud není dokončený, už dnes je zřejmé, že policejní restrikci tentokrát ucítí i řadoví občané. „Nejvíc na tom budou biti lidé. Některé věci policie nebude šetřit vůbec, ty se budou jenom evidovat, dopravka k nehodě nedojede za hodinu, ale třeba za půl dne a projeví se to jednoznačně i na hlídkové činnosti,“ uvedl zdroj Práva.

Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila je ještě brzy na předpovědi, jak se restrikce v příštím roce na práci dopravní policie projeví.

„To zatím řeší ekonomický útvar a já tyhle informace nemám,“ uvedl Tržil. „Jak je na tom dopravní policie, to je otázka spíš na krajské policejní ředitele. Oni mají své rozpočty, své priority,“ podotkl Tržil.

Policie letos hospodaří s rozpočtem ve výši 29,7 miliardy korun, zhruba 70 procent, tedy asi 21 miliard, ale tvoří náklady na mzdy 40tisícového sboru. Čtyři miliardy potřebné na provozní výdaje letos vláda a vedení resortu vnitra seškrtaly na 3,3 miliardy.

Chybí benzín i náboje

Podle policejních odborů, které o finančních potížích sboru hovoří otevřeně, chybí policii materiál nutný k výcviku už v letošním roce a dochází i k omezování výkonu služby.

„Dlouhodobě chybí benzín. Obvodní oddělení má třeba patnáct kilometrů na službu a z jednoho konce rajónu na druhý je to stovka,“ řekl Právu předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič.

V některých krajích musely policejní sbory omezit výcvik střelby kvůli nedostatku nábojů do pistolí. „Jsou konkrétní policisté z Moravy, kteří půl roku neměli střelby. Problém je určitě i v Plzeňském kraji. V Ústeckém kraji někteří policisté střílejí třeba po pěti nábojích, přičemž palebný průměr pro cvičení je kolem 30 nábojů,“ vypočetl Buřič.

Policejní prezidium problém vysvětluje zrušením výběrového řízení na nákup munice, tendr na dodávku osmi miliónů nábojů proběhne se zpožděním až na podzim.

„V mimořádném poptávkovém řízení policie nakoupila půl miliónu nábojů, některým útvarům už byly dodány, jiné je dostanou v nejbližších dnech,“ popsala Právu mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká akutní opatření přijatá vedením sboru.

Samotní ředitelé krajských správ nechtějí o finančních problémech ve svých rajónech příliš mluvit. Podle zdroje z policejního prezidia je to pochopitelné. Po reformě exministra vnitra Ivana Langera (ODS) začaly krajské policejní správy hospodařit odděleně a jejich ředitelé by si vlastně stěžovali sami na sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám