Hlavní obsah

Poprvé v ČR porodila žena s transplantovaným srdcem

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Třicetiletá Petra ze Strakonic je šťastná. Před dvěma a půl roky jí lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) zachránili život transplantací srdce a před týdnem jako první žena s tímto zákrokem v ČR v porodnici U Apolináře porodila zdravou holčičku.

Žena s transplantovaným srdcem v ČR poprvé porodila dítěVideo: ČTK

 
Článek

„Jsem strašně moc šťastná. Lucina už váží 2580 gramů a dnes jedeme i s jejím tatínkem domů do Strakonic,“ řekla Právu v pátek šťastná maminka. „Podruhé ale už bych do těhotenství nešla. Je to opravdu velké riziko. To, že se to povedlo, je velká náhoda a velké štěstí.“

„Původně jsme uvažovali o adopci dítěte, protože když mi lékaři řekli, jaká jsou rizika, nechtěla jsem je podstoupit. Ale když těhotenství přišlo tak náhle a neplánovaně, řekli jsme si, že to asi tak má být a že riziko podstoupím. Byla jsem pod stálým dohledem lékařů v IKEM  i U Apolináře a vše dopadlo dobře.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Profesor Jan Pirk s rodiči malé Lucie

A proč je pro ženy s transplantovaným srdcem porod velké riziko, když ženy po transplantaci ledviny nebo jater rodí častěji? „Protože v těhotenství se mění orgány v těle ženy a nejvíce je zatížen právě kardiovaskulární systém, tedy srdíčko a cévy,“ řekl Právu profesor Jan Pirk z IKEM.

Extrémní zátěži zabránil předčasný porod

„Proto také Petra porodila o 14 dní před termínem, a to císařským řezem. Aby srdíčko v konci těhotenství nebylo tak extrémně zatížené,“ vysvětlil docent Antonín Pařízek z uvedené gynekologicko-porodnické kliniky.

Tatínek Lucinky, pan Miroslav, byl prý Petře velkou oporou. I on se Právu svěřil, a docela dojatě, že je šťastný a hrdý na dceru i její maminku. Teď se všichni těší, jak holčička poroste. Maminka bude dál pravidelně docházet do IKEM na kontroly, a pokud by byly nějaké problémy gynekologické povahy, což lékaři nepředpokládají, bude pod kontrolou porodnice U Apolináře.

Reklama

Výběr článků

Načítám