Hlavní obsah

V Praze od pátku výrazně podraží jízdenky MHD i záchytná parkoviště

Praha

S počátkem července dojde v hlavním městě ke zdražení jednorázových jízdenek na MHD o šest korun. Zdarma naopak začnou jezdit děti do 15 let a senioři nad 65 let. Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout i lidé, kteří svůj vůz nechávají na záchytných parkovištích P+R na okrajích metropole.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Cena nepřestupní jízdenky, která dosud stála 18 korun, se zvýší na 24 korun a přestupní jízdenka podraží z 26 korun na 32 korun. Cestující však na ně budou moci jezdit déle a s dosud nepřestupní jízdenkou budou moci přestoupit.

U jednotlivého jízdného se prodlouží časová platnosti z 20 na 30 minut, respektive ze 75 na 90 minut. Zdražení se dotkne i celodenních jízdenek. Cena vzroste ze 100 na 110 korun.

Ceny jednorázových jízdenek
dosudod 1. července
nepřestupní (20 minut) - 18 Kčpřestupní (30 minut) - 24 Kč
přestupní (75 minut) - 26 Kčpřestupní (90 minut) - 32 Kč
celodenní (24 hodin) - 100 Kčcelodenní (24 hodin) - 110 Kč

Papírové jízdenky v původních hodnotách 18 a 26 korun bude dopravní podnik do konce roku vykupovat. "Vrátit je cestující mohou na centrální pražské adrese v ulici Na Bojišti na přepážce číslo devět," uvedla mluvčí firmy Ilona Vysoudilová.

Parkoviště P+R podraží o 100 procent

Od začátku letních prázdnin se o 100 procent zvýší cena vytížených parkovišť P+R. Lidé, kteří nechávají auto na záchytných parkovacích místech na okrajích Prahy, zaplatí místo deseti korun za den dvacetikorunu. Zároveň skončí i možnost zakoupit si zvýhodněnou jízdenku na MHD. Dosud stálo zpáteční jízdné 40 korun, celodenní 80 korun.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Také záchytné parkoviště na Opatově je oblíbeným místem mimopražských řidičů.

"Kapacita parkovišť je nedostatečná, už od rána jsou všechna místa beznadějně plná. Není proto důvod parkování zvýhodňovat," řekl Filip Drápal ze společnosti Ropid, která v Praze a okolí organizuje MHD. Loni využilo parkoviště P+R více než 933 000 řidičů, což je podle Drápala oproti roku 2005 dvojnásobný počet.

Jízdné zdarma pro děti a seniory bude podmíněno vlastnictvím opencard. Ta je vydávána za 120 korun s platností na šest let. Těm, kteří si již zakoupili předplatní jízdenky, bude nevyužitá částka vrácena.

Na jízdném zdarma se dohodla pražská koalice ODS a ČSSD. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám