Hlavní obsah

Nepaktujte se s odéesáckou pakáží, vyzvali demonstranti primátora Ostravy

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Už třetím dnem pokračuje v Ostravě stávka zaměstnanců Dopravního podniku Ostrava (DPO) za zvýšení mezd. Ráno se početná skupina demonstrantů, mezi kterými jsou řidiči i další zaměstnanci městské firmy, vydala stejně jako v předchozích dnech průvodem po frekventované Nádražní ulici k magistrátu. Tam přišli demonstranty podpořit i zástupci Odborového svazu Kovo.

Foto: Aleš Honus, Právo

Stávkující dopraváci v Ostravě

Článek

„Během pochodu se k nám přidali další zaměstnanci, v této chvíli je nás tady 680,“ řekl předseda odborů DPO Ivo Protivínský. Podle něj se ke stávce postupně připojuje stále více zaměstnanců – ve středu v první den stávky před radnici přišly necelé tři stovky lidí, nyní je jich více než dvojnásobek.

Demonstranti před radnicí i v pátek vyzvali primátora Petra Kajnara (ČSSD), aby k nim přišel promluvit. Ten je ale podle informací Práva na služební cestě v Praze.

Foto: Aleš Honus, Právo

Průvod stávkujících dopraváků v Ostravě

Šéf odborů DPO Ivo Protivínský mu vzkázal, že se mu to vrátí ve volbách. „My nejsme jen blbé a tupé ovce, ale i voliči. Vy jako sociální demokrat byste měl stát za námi, zaměstnanci, a ne se paktovat s tou odéesáckou pakáží,“ řekl Protivínský za vydatného aplausu shromážděného davu.

Na demonstraci promluvil mimo jiné předseda odborů Arcelor Mittal Vítězslav Prak, který přišel demonstranty podpořit. „Je třeba bojovat proti asociálům, kteří vládnou této zemi a proti asociálním zaměstnavatelům. Věřte, že jestli vydržíte, bude nás tady příště více. Tuto stávku nesmíte prohrát,“ řekl Prak.

Mezi stávkujícími jsou řidiči autobusů, tramvají, trolejbusů, ale i revizoři a techničtí pracovníci. Doprava ve městě funguje jen ve velmi omezené míře. Nejhůře situace dopadla zejména na okrajové městské obvody, v některých z nich zůstali lidé zcela odříznuti od zbytku města.

Důvodem stávky je požadavek na zvýšení mezd. Odboráři trvají na pětiprocentním růstu, dopravní podnik a město nabízí zvýšení letos i v příštím roce pouze o 1,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám