Hlavní obsah

Podezřelé biookurky ze Španělska snědlo nejméně pět Čechů

Právo, Petr Janiš
Praha

Společnosti Country Life se nepodaří stáhnout všech 106 španělských salátových okurek ve kvalitě bio, které se od úterý distribuovaly po Česku. Některé už lidé snědli a další sníst mohli. Ve skladu firmy zůstalo 14 okurek, které jsou podezřelé, že kvůli enterohemorhagické bakterii Escherichia coli vyvolávají krvácivé průjmy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Máme čtyři pět lidí, o nichž bezprostředně víme, že okurku ve čtvrtek nebo v pátek snědlo. Nikomu z nich naštěstí zatím nic není,“ řekla Právu Lubomíra Chlumská ze společnosti Country Life.

Okurky do Česka dorazily z německého velkoobchodu zabývajícího se biopotravinami v úterý. Firma, která nic netušila, je poskytla vedle svých poboček dalším třinácti odběratelům. I když se snaží všechny upozornit, nemůže říci, kolik okurek se vrátí zpět, aby byly zničeny.

Na zásilku upozornila v sobotu Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která dostala zprávu z Německa. Zde onemocnění vyvolaným baktérií podlehlo už deset lidí. „Podle Němců byly distribuovány také do Maďarska, Rakouska a Lucemburska,“ uvedl Michal Spáčil z inspekce.

Inspektoři v neděli ve firmě Country Life, sídlící v Nenačovicích na Berounsku, odebrali vzorky. Zkoumají přítomnost vražedné bakterie, která se dostává do zeleniny hnojené trusem zvířat, případně močůvkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám