Hlavní obsah

Svědkyně tvrdí, že se Bárta pokoušel korumpovat poslance

Bývalá PR manažerka poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV) Alena Maršálková tvrdí, že peníze, které měl dávat exministr dopravy Vít Bárta (VV) některým poslancům VV, byly pokusem o zkorumpování odbojných politiků. Maršálková to řekla Hospodářským novinám (HN) a také protikorupční policii, která případ vyšetřuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta po jednání K9

Článek

Maršálková podle HN rovněž naznačuje, že šéfové detektivů vyšetřování zpočátku zbrzdili. To ale minulý týden popřeli policejní prezident Petr Lessy a šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Peníze od Bárty měli dostat Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. Škárka počátkem dubna řekl, že od září pobíral měsíčně 55 000 korun za loajalitu a dostal prý také 170 000 přímo od Bárty. Kočí tvrdila, že od Bárty dostala půl miliónu korun. Škárka a Kočí byli následně ze strany vyloučeni. Podle VV připravovali rozkol ve straně řízený lidmi z ODS.

"Od Kristýny mi přišla esemeska: 'Sežeň prosím tě nějaké notáře či právníka hned po K9, dostala jsem obálku, musím ji nechat uložit'," cituje podle HN Maršálková z textové zprávy, která údajnou korupční kauzu odstartovala. Maršálková byla u toho, když o pár hodin později Kočí před zraky advokátky otevřela obálku, kterou dostala od Bárty, a našla v ní půl miliónu korun.

Důvody pokusu o korupci

Maršálková dále říká, že tři hodiny po esemesce od Kočí se dověděla o druhé obálce od Bárty. "Kolem půl deváté mi volal Jarda Škárka, že dostal 170 tisíc korun," uvedla. Kočí a Škárkovi pak pomáhala vymýšlet, jak obálky zabezpečit, než je předají policii. "Nikdy neexistovala varianta, že by si Kristýna ty peníze nechala," tvrdí Maršálková, která později vyzvedávala Škárku na letišti, když se vracel ze služební cesty z Kazachstánu a kdy se odhodlával o penězích veřejně promluvit. Kočí zase doprovázela, když obálku předávala advokátce, a šla s ní podat trestní oznámení.

Maršálková podle HN popisuje, proč mohl mít Bárta potřebu Kočí a Škárku korumpovat. Škárka podle Maršálkové měl na sebe vzít aféru kolem sledování politiků v Praze 1 bezpečnostní agenturou ABL, která patří Bártově rodině, ještě předtím, než na to přijdou novináři. Kočí zase měla obálka vrátit mezi poslušné poslance.

List píše, že dosud neznámé svědectví budou muset nyní zohlednit i detektivové. Podle listu Maršálková naznačuje, že vyšetřování zprvopočátku zbrzdili. "Policii jsem řekla, že tu esemesku mám uloženou, ale vidět ji nechtěli," prohlásila.

Martinec kauzu nebrzdí

Postup policie při vyšetřování případu obálek s penězi označila za nelogický i státní zástupkyně Hana Vrbová, která na případ dohlíží. Uvedla to v rozhovoru pro středeční HN. Na kauzu vedení protikorupčního útvaru zprvu místo svých detektivů nasadilo experty na daňové úniky. Podle deníku tak policie v citlivé kauze možná záměrně ztratila týden. Šéf protikorupční policie Martinec v rozhovoru pro páteční Právo znovu popřel, že by vyšetřování kauzy brzdil nebo zpomalil. [celá zpráva]

Pochybnosti žalobkyně nechtěl komentovat.

Maršálková pátečním HN řekla, že Kočí a Škárka se původně báli jít na policii, protože Bárta podle nich měl na nejvyšších místech své lidi. "Den před výběrem policejního prezidenta jsme měli poradu našeho PR oddělení, kde jsme měli už připravenou tiskovou zprávu, že se jím stane Petr Lessy," uvedla Maršálková.

Kočí zase tvrdí, že se zúčastnila porady, na kterou přišel tehdejší náměstek ministra vnitra Michal Moroz. "Přišel tam podle Kristýny s tím, že Škárka byl právě na policii. Měli se tam bavit, kdo to asi bude vyšetřovat," popsala situaci Maršálková. Moroz to popřel a vyjádření Kočí označil za bláboly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám