Hlavní obsah

ON LINE: Odborářské demonstrace se v Praze zúčastnilo přes 40 tisíc lidí

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, rap, vm, jim

Přes 40 tisíc lidí se v sobotu v centru Prahy sešlo k odborářské demonstraci proti vládním reformám. Protesty vyvrcholily na Václavském náměstí. Magistrála byla hodinu zablokovaná.

Na Václavském náměstí protestovaly tisíce odborářůVideo: Novinky

 
Článek

15:40 - Policie hlásí, že demonstrace proběhla v naprostém pořádku s výjimkou ojedinělého incidentu, ke kterému došlo ještě před začátkem protestního pochodu. „Jeden z účastníků se opakovaně snažil vyvolat rvačku mezi jinými účastníky a i přes opakovanou výzvu, aby přestal, neuposlechl,“ informovala mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Policisté muže zadrželi a odvezli na stanici, kde výtržník nadýchal 2,8 promile alkoholu.

14:40 - Ekonomický expert ODS Michal Doktor byl v ČT zjevně rozčarován nad proslovy, které na Václavském náměstí zazněly. Podivoval se nad Zavadilovými slovy o tom, že demonstrace mají smysl, jelikož „zanáší hněv do lidí“. Kritizoval také vyjádření Terezy Stöckelové s hnutí ProAlt, která vyzvala odboráře k vypovězení poslušnosti vládě. „To jsou fašizující výroky. Buď máme zákony, které platí za jakékoli vlády, nebo necháme volat ulici,“ řekl Doktor. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale Stöckelovou bránil s tím, že Doktor její slova dezintepretoval, podle Zaorálka jen vyzvala lidi, aby se nechovali jako ovce.

14:30 - Odboráři na závěr demonstrace zapěli českou hymnu, oficiálně ukončili sobotní protest a pomalu se začali rozcházet po městě.

Pochod odborářů centrem PrahyVideo: Novinky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Průvod odborářů v centru Prahy

14:29 - Jako poslední vystoupil předseda KOVO Josef Středula. Se stavařskou helmou na hlavě nejprve sdělil shromážděným: „Pokud máte u sebe cenné pero, buďte opatrní, Hrad není daleko.“ Poté sepsul vládu a shrnul všechny výhrady, které odbory mají vůči jejím krokům.

14:27 - Poté vystoupili ještě další odboroví předáci a zazněly zdravice a vyjádření podpory od německých a slovenských odborů včetně od tajemníka Evropské odborové konfederace Josefa Niemiece.

14:25 - Bývala senátorka Fischerová posléze citovala z Jana Ámose Komenského. Připomněla jeho slova, kdy tvrdil, že při vytváření dohody nesmí být „z této porady být nikdo vylučován, ani nikdo sám sebe vyloučit nesmí (...) podle práva budeme projevovat, co nás tísní,“ přečetla Fischerová. Nedlouho před ní přitom Zavadil ospravedlňoval, proč odbory opouštěly demonstrativně jednání tripartity. „Nechceme sedět v jedné místnosti, dýchat stejný vzduch, a nemít žádné výsledky,“ řekl Zavadil.

14:16 - „Zvýšení DPH nám zvýší ceny léků a zdravotních prostředků, které potřebujeme denně. Důchody nás zaženou na okraj společnosti. Proto jsme tady, abychom řekli vládě: ‚Bojíme se vašich reforem a diskutujme o nich‘. Doufám, že vláda náš hlas uslyší,“ rozloučil se Krása.

14:13 - Neslyšící, vozíčkáře, ale i lidi, kteří přijeli z dalekých končin, uvítal šéf rady tělesně postižených Václav Krása. „Vláda je proti lidem, a proto je legitimní, aby lidé byli proti vládě,“ uvedl Krása s tím, že sice jeho rada dospěla s vládou ke kompromisu, nicméně podle něj mezi postiženými nadále panují obavy, že ztratí přístup ke špičkové péči a zbude jen ta nejhorší.

14:02 - Nespokojenost se současným politickým děním a plány vlády vyjádřila také předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. „Jako odborář mám právo říci svůj názor a na to máte právo i vy. Pokud to nezastavíme tím, že se nás tady sejde skoro 50 tisíc, tak to zastavíme jinde a jindy. Ahoj!“ ukončila svůj projev Žitníková.

13:56 - Nakonec začal Dufek skandovat: „Chceme nové volby“.

13:53 - Asi nejradikálněji vystupoval na demonstraci předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, který velmi emotivně bouřil proti rušení benefitů či plánu na zavedení nadstandardní péče ve zdravotnictví. „Režijky ani stravenky si vzít nedáme,“ křičel Dufek. Ohledně zdravotní péče prorokoval přítomným, že „půjdou z práce rovnou do kremace“.

13:48 - „Ať vláda naslouchá těm, kdo to myslí s republikou dobře. Vládo, uvažuj zdravým selským rozumem!“ vyzval na závěr Nečasův kabinet Zavadil. Nakonec ještě připomenul, že za dva dny bude výročí pražské defenestrace, přičemž podotkl, že by se nerad podobné scény dožil.

13:43 - Zavadil na vládě ocenil pouze to, že vyhověla některým požadavkům rady tělesně postižených, přesto podle něj nemá v Evropě obdoby, aby museli postižení protestovat. Opět zdůraznil, že je třeba, aby se všechny instituce spojily a „táhly za jeden provaz“.

13:35 - Nenechme se odradit, každá akce zanáší hněv do lidí a ten se stupňuje! A ať si vláda nemyslí, že se nic neděje - děje se a ten hněv se ukládá,“ pohrozil dále Zavadil. „Nenechme se odradit, držme při sobě a přesvědčujme další lidi, že to není tak, jak se říká, ale jak to říkáme my. Vždycky jsme měli pravdu a jen vláda si myslí, že je všude kolem legrace. Ale ta legrace končí,“ sdělil Zavadil demonstrantům.

Začátek demonstrace odborů v PrazeVideo: Novinky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odboráři s prapory na Václavském náměstí

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

13:32 - „Jasně jsme pojmenovali, kde má vláda peníze na důchody vzít, ale je jednodušší to brát těm oslíčkům z kapsy,“ pravil s dávkou ironie Zavadil. „Vláda má být pro lidi, a ne pro byznys. A jestli je pro byznys, tak ať jde,“ vyzval šéf odborářů.

13:29 - Podle Zavadila vláda lidem lže ohledně důchodové reformy, s kterou údajně nesouhlasí ani zástupci zaměstnavatelů. „Řílalo se, že nás komunisté vedou 40 let do Prčic. Tihle našli tu pravou zkratku,“ hřímal Zavadil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Průvod odborářů v centru Prahy

13:18 - V projevu vystoupil Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Kritizoval vládní reformy a za každou jeho proklamací zazněly stovky píšťalek a vuvuzel.

13:16 - Na videozáznamu vystoupil také publicista Jan Keller, který kritizoval vládní strategii.

13:11 - Odborářskou demonstraci na Václávském náměstí moderuje herečka Táňa Fischerová a místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová. "Nejenom odboráři, ale také lidé z některých občanských sdružení, ale také někteří pravicoví ekonomové upozorňují na nebezpečí důchodové reformy," prohlásila například Fischerová.

13:09 - Na Václavské náměstí již dorazily desetitisíce odborářů. Začaly proslovy odborových bossů. Jako ironický protest

Foto: Michal Doležal, ČTK

Demonstrace odborů proti vládním reformním záměrům

proti zvyšování věku do důchodu zazněla na náměstí přezpívaná píseň Být stále mlád v podání Karla Gotta.

13:01 - Policie i organizátoři se shodli, že odborářské demonstrace se účastní asi 40 tisíc lidí. Právu to řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

12:51 - Pražská magistrála se uvolnila a je na ní obnoven provoz. Byla zablokovaná hodinu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Odboráři pochodují po hlavní dopravní tepně Prahy kolem Hlavního nádraží směrem na Václavské náměstí.

12:35 - První účastníci demonstrace dorazili na Václavské náměstí.

12:29 - Čelo průvodu již opustilo magistrálu a vstoupilo do ulice Politických vězňů. Zbytek však však ještě stále magistrálou prochází.

12:15 - S provoláváním hesla "Vláda od válu" procházejí okolo Hlavního nádraží.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Desetitisícový zástup odborářů pochoduje ulicemi hlavního města

12:10 - Asi kilometr dlouhý průvod protestujících odborářů vstoupil na pražskou magistrálu a míří k Václavskému náměstí.

12:00 - Odboráři zahájili protestní pochod od Domu odborových svazů směrem na Václavské náměstí.

11:50 - Demonstrující se připravují k zahájení pochodu Prahou, který má skončit na Václavském náměstí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Demonstrace odborů a tradiční komplikace v dopravě

11:30 - Doprava se začala komplikovat, policie uzavřela Seifertovu ulici, na tuto ulici již policie nikoho nepouští a dopravu odklání směrem na Vinohrady.

11:15 - Tisíce odborářů se začaly scházet u domu odborových svazů v centru Prahy už před 11. hodinou. Odboráři na sebe upozorňují píšťalkami a vuvuzelami.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Demonstrace odborů proti vládním reformním záměrům

Podle jednoho z pořadatelů Miroslava Kosiny využilo zvláštních vlaků z Moravy až 2500 odborářů. Vlaky na Hlavní nádraží přijely až na poslední nástupiště, takže demonstrující nechodili přes nádražní halu, ale organizátoři je směrovali přímo do Seifertovy ulice.

Na pořádek dohlížejí organizátoři a patrná je také posílená přítomnost policejních hlídek. Odboráři vydali přes křižovatku U Bulhara a Wilsonovou ulici do horní části Václavského náměstí, kde se bude od 13:00 do 14:30 konat hlavní část protestu svolaného ČMKOS proti vládním návrhům daňové, sociální, zdravotní a penzijní reformy.

Demonstraci neodvrátila ani páteční schůzka tripartity, na níž se odbory s kabinetem Petra Nečase (ODS) dohodly na dalším postupu vyjednávání. Vládní reformy podle odborů povedou k poklesu životní úrovně lidí, a to nejen těch z nižších příjmových skupin.

Kromě toho prý způsobí větší deficit veřejných rozpočtů. Demonstrace má být posledním varováním vládě. Pokud nevezme jejich připomínky v potaz, hodlají odbory přistoupit i k dalším nátlakovým akcím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám