Hlavní obsah

Závodník Karel Loprais bude novým "panem Besipem"

Ministr dopravy Radek Šmerda jmenoval automobilového závodníka Karla Lopraise (62) vládním zmocněncem pro oblast bezpečnosti silničního provozu. Ve středu to oznámil tiskový mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Jméno Karla Lopraise je neodmyslitelně spjato s kamióny Tatra a je zároveň téměř synonymem pro závod Rallye Paříž - Dakar.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr dopravy Radek Šmerda (vlevo) se závodníkem Karlem Lopraisem

Článek

"Hodláme využít jeho bohaté zkušenosti a vědomosti z oblasti silniční dopravy k propagaci bezpečnosti provozu," uvedl Ptačinský a dodal, že Loprais bude novým "panem Besipem". Lopraise ve středu ráno přijal ministr Šmerda, podrobnosti jeho působení ve funkci zmocněnce je podle Ptačinského zatím potřeba dojednat.

Loprais je šestinásobný vítěz nejtěžší dálkové rallye světa v kategorii kamiónů. V této kategorii závod vyhrál s vozem Tatra v letech 1988, 1994, 1995, 1998 1999 a 2001. Kromě zlatých má v této kategorii čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili. Jeho žákem a následovníkem v soutěžích kamionů je jeho synovec Aleš Loprais.

Původní profesí vyučený zámečník pracoval od roku 1967 na montáži v Tatře Kopřivnice, poté jako zkušební řidič tatrovek. Brzy se ukázalo, že má výjimečný cit pro jízdu těžkým terénem, a tak se soustředil na testování vozů v extrémních podmínkách.

BESIP se zabývá zvyšováním povědomí motoristů a ostatních účastníků provozu o bezpečném chování v silničním provozu formou kampaní. Do povědomí v poslední době nejvíce vstoupila kampaň "Nemyslíš, zaplatíš!", která naturalisticky zobrazovala následky dopravních nehod.

Sport série Nemyslíš, zaplatíš nabádající k používání autosedačekVideo: BESIP

Reklama

Výběr článků

Načítám