Hlavní obsah

Bárta odchází z vlády jen dočasně, chce očistit své jméno

Novinky, alt
Aktualizováno

Šéf resortu dopravy Vít Bárta je jediným ministrem, který ve vládě končí, i když má prezident Václav Klaus k podpisu odchody tří ministrů. Víta Bártu nahradí ve funkci ministra dopravy jeho dosavadní náměstek Radek Šmerda. Podle slov místopředsedkyně strany Kateřiny Klasnové pro ČT je to jen dočasné řešení. Šmerda resort povede, dokud Bárta neočistí své jméno.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Odcházející ministr dopravy Vít Bárta se svým náměstkem Radkem Šmerdou (vzadu).

Článek

"Já jsem za těchto podmínek i do toho šel. Doufám, že se Vít Bárta očistí, a jsem ochotný to do té doby převzít," řekl Šmerda ČTK. Podle informací agentury počítají VV a lidé okolo Bárty s tím, že by "očištění" mohlo trvat asi půl roku.

Už ráno o dočasném odchodu Bárty mluvila jeho žena Kateřina Klasnová. "Bylo jednoznačně řečeno, že (Šmerda) bude ministrem do doby, než Vít Bárta (VV) očistí své jméno," uvedla Klasnová.

Šmerda je blízkým Bártovým spolupracovníkem. Věci veřejné podle vyjádření politiků na tomto jméně trvaly, ač se spekulovalo, že by post mohl připadnout poslanci Petru Skokanovi.

Radek Šmerda je náměstkem ministra dopravy. „Věci veřejné na osobě Šmerdy trvaly, a pokud jsme se chtěli nějaké dohody dobrat, tak přes toto nejel vlak,“ řekla v České televizi poslankyně ODS Jana Černochová.

Šmerda působil na obraně

Šmerda byl v letech 2007 a 2009 náměstkem ministryně obrany, vedl také kancelář ministryně. V resortu působil od roku 2002 coby poradce tehdejších náměstků Jaroslava Kopřivy a Pavla Severy. Kopřiva na ministerstvu skončil v roce 2010 poté, co vyšlo najevo, že coby  náměstek pro vyzbrojování s lobbistou domlouval provizi za nákup minometů. [celá zpráva]

Po odchodu byl Šmerda krátce zaměstnán ve Vězeňské službě, odkud přešel na ministerstvo dopravy. Podle poslance  TOP 09 Jana Husáka, který se účastnil večerního jednání, na němž se rozhodlo o změnách ve vládě, si jej vybral Bárta jako jednoho z prvních spolupracovníků.

John i Dobeš ve vládě zůstávají

Post nakonec udržel ministr školství Josef Dobeš, který by podle dohody koalice měl dovést do konce projekt státních maturit. Premiér přitom požadoval odchod všech lidí spojených s bezpečnostní agenturou ABL. U Dobeše ustoupil, ač byl v agentuře personálním šéfem.

Ve vládě nakonec zůstane i Radek John, ač přijde o ministerstvo vnitra. Tam ho vystřídá Jan Kubice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám