Hlavní obsah

Barták na ministerstvu financí skončil

Právo, Novinky, vm, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Exministr obrany Martin Barták končí ve funkci náměstka ministra financí. Ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) v pondělí vyhověl jeho žádosti o uvolnění z funkce. Oznámil to mluvčí Ondřej Jakob.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

Barták požádal Kalouska o uvolnění z funkce a o rozvázání pracovního poměru dohodou dopisem v pátek s tím, že je pro něj nadále ekonomicky i sociálně neúnosné setrvávat na neplacené dovolené. Kalousek jeho žádosti s "pochopením vyhověl a popřál Martinu Bartákovi hodně úspěchů v jeho další pracovní kariéře," uvedl v pondělí Jakob.

Kalousek se v pondělí podivil, že vyšetřování trvá tak dlouho. „Pokud by se jednalo o složité finanční či obchodní operace, ještě bych to chápal. Nerozumím ale tomu, proč půl roku trvá orgánům činným v trestním řízení odpověď na otázku, zda někdo něco řekl či neřekl na jedné recepci. Vzbuzuje to ve mně podezření z účelových průtahů. Požádám ministra spravedlnosti, aby prověřil důvody takto zdlouhavé činnosti,“ uvedl Kalousek.

Nikdo nic neprotahuje, tvrdí Pospíšil

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) postoupí Kalouskovu žádost nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, protože podle svých slov nemůže sledovat průběh vyšetřování. Nesouhlasí s Kalouskem, že by kdokoli vyšetřování účelově protahoval.

„Podle mého soudu je to kvůli tomu, že je nutné vyslechnout svědky ze zahraničí,“ řekl Právu Pospíšil.

Barták měl od podzimu loňského roku neplacené volno, protože policie vyšetřuje podezření z korupce.

Barták: Je to vykonstruované

Bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady firmy Tatra William Cabaniss obvinil v listopadu minulého roku exministra z toho, že měl požadovat úplatek, aby odvedl pozornost od podezřelé provize.

Podle Bartáka je to vykonstruovaná záležitost a on se hodlá proti nařčením právně bránit.

Podle Cabanisse se událost stala ve Washingtonu na akci pořádané českým velvyslancem. Mezi hosty byli i Barták, Cabaniss a jeho kolega z Tatry, šéf její americké pobočky Duncan Sellars, který Cabanissovo obvinění potvrdil.

Bývalý velvyslanec řekl, že při rozhovoru s Bartákem dostal nabídku, která jej úplně vyvedla z míry.

Vizitka bývalého ministra obrany Martina Bartáka (44)
Narodil se 14. února roku 1967 v Praze. Vystudoval 1. lékařskou fakultu UK v Praze (1992), absolvoval stáže na Harvardově univerzitě (USA), Oxfordské univerzitě (Velká Británie) a Hannoverské univerzitě (Německo).
Dosud zastával funkci náměstka ministra financí se zodpovědností za veřejnosprávní kontrolu, audit prostředků z fondů Evropské unie a finanční analytický útvar ministerstva financí. Kvůli aféře kolem údajné korupční nabídky v armádním obchodu s Tatrou nastoupil loni v listopadu na neplacené volno.
V letech 1992 až 2006 pracoval jako neurochirurg v pražské nemocnici Na Homolce, v roce 1996 krátce pracoval v Radcliffově nemocnici v britském Oxfordu. Od roku 2000 byl šest let poradcem tehdejšího místopředsedy ODS Petra Nečase pro otázky bezpečnostní a obranné politiky a v letech 2002 až 2006 také poradcem Nečasova stranického kolegy a šéfa sněmovního bezpečnostního výboru Jana Vidíma. Od září 2006 do května 2009 byl prvním náměstkem na ministerstvu obrany. V květnu 2009 byl jmenován místopředsedou vlády a ministrem obrany dočasného kabinetu Jana Fischera (do vlády jej navrhla ODS), ve funkci zůstal až do července 2010.

"S náměstkem Bartákem jsme si normálně povídali. Pak jsme mluvili o problému, který měla Tatra s Pragou. V jednu chvíli řekl, že za určitý obnos - přesnou sumu si nepamatuji - by problémy mezi Tatrou a Pragou mohly být vyřešeny," sdělil Mf Dnes diplomat.

Přímým účastníkem rozhovoru byl Sellars, který to MfD potvrdil a dodal, že se jednalo o částku v miliónech dolarů. "Náměstek navrhoval, že za určitý obnos ve výši miliónů dolarů by problémy s Pragou mohly být vyřešeny. Bylo to nepřípustné a chcete-li použít slovo korupční, tak je to možné," řekl Sellars. Cabaniss i Sellars jsou připraveni svá svědectví zopakovat české policii.

Kdy média kritizovala Bartákovy kroky

- Barták bývá kritizován, že během jeho působení na ministerstvu obrany resort uzavřel některé zakázky, které provází podezření z korupce. Všechna nařčení odmítá.

 - Obrněné transportéry Pandur - Smlouvu na dodávku vozidel podepsal na jaře 2009 jako náměstek Barták. Cena byla údajně neúměrně vysoká. Loni v létě začala policie nákup transportérů vyšetřovat kvůli podezření z korupce.

- Transportní letadla CASA-295M - Ministerstvo obrany vybralo letouny CASA bez řádného tendru. Kontrakt byl podepsán 7. května 2009, tedy den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Bartáka do ministerské funkce. Za uzavřením dohody s koncernem EADS a Španělskem údajně stál Bartákův poradce Jan Fulík, kterého Barták později jmenoval svým náměstkem. Vondra jej pak odvolal.

- Obrněná vozidla Iveco - Smlouvu na dodávku vozů Iveco i s logistikou a municí za více než 3,6 miliardy korun, podle tisku značně předražené, uzavřelo ministerstvo obrany v prosinci 2009. Obrana vedená ministrem Bartákem plánovala společný nákup se Slováky, díky čemuž se vyhnula nutnosti vypsat výběrové řízení. Slovenská strana ale žádné obrněnce nekoupila.

- Obrněné vozy Dingo - Obchod, který se uskutečnil rovněž bez výběrového řízení, byl kritizován mimo jiné proto, že armáda měla údajně možnost vybrat levnější a kvalitnější stroje, a navíc za Dinga údajně zaplatila víc než například Německo. Podle MfDnes v tomto případě naznačil bývalý náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva, že za obchodem stojí někdejší ministr Barták.

- Obchody s firmou MPI Group - Loni v květnu napsaly Hospodářské noviny, že poté, co Barták nastoupil na ministerstvo obrany, začala s armádou ve velkém obchodovat firma jeho známého zbrojaře Michala Smrže MPI Group. Podle HN dodala po Bartákově nástupu armádě zboží za 850 miliónů korun a většina nákupů se uskutečnila bez otevřené soutěže.

Podezřením, že si Barták řekl v souvislosti s tendrem na nákup terénních vozů Tatra o peníze, se zabývá speciální tým elitních detektivů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám