Hlavní obsah

Dopad radiace z Japonska na zdraví Evropanů je vyloučen, uvedla Drábová

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dopad radiace z Japonska na zdraví Evropanů je zcela vyloučen. Právu to řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. "Strašící výraz bulvárních médií," tak ve středu okomentovala zprávy o "radioaktivním mraku" nad střední Evropou. Podle ní jsou nad starým kontinentem jen sotva měřitelné jednotlivé částice unášené prouděním vzdušných mas. V ČR navíc doposud nebyly změřeny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfka Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

Článek

„Ráno, když vyjdete ven z domu, tak přirozená radiace z přírody, která vás obklopuje, je na úrovni měrných jednotek, přičemž v případě prachových částic rozptýlených v globálním proudění vzduchu je v miliontinách, tedy na hranici měřitelnosti,“ dodala Drábová.

Vzduch nad Českem je monitorován ve Státním ústavu radiační ochrany.

Informace o okamžité radiační situaci na území České republiky můžete sledovat ZDE

„Abychom vůbec něco v Praze naměřili, musíme prosát sto tisíc kubíků vzduchu, což trvá asi tři dny. Po republice máme deset dalších měřáků. Na těch se pravděpodobně vůbec nic nenaměří,“ upřesnila Drábová.

Černobyl v roce 1986 spustil falešný poplach v Dukovanech

Například několik dní po Černobylu v 1986 se rozezněly měřáky v Jaderné elektrárně Dukovany, kde to vyvolalo falešný poplach. Až později se ukázalo, že zařízení reagovala na spad z Černobylu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přístroje na zachytávání vzdušného prachu

„To je v tomto případě naprosto vyloučeno,“ zdůraznila Drábová.

"V našich zařízeních, která měří aktivitu ve vzdušném aerosolu, budeme muset odebírat tu vzdušninu velmi dlouho, abychom vůbec něco naměřili," řekla Drábová.

Radiace se hlídá non-stop

Radiační monitorovací síť funguje od havárie v jaderné elektrárně v Černobylu na Ukrajině v roce 1986 24 hodin denně.

Síť spolupracuje s meteorology, kteří umějí předpovědět, kdy a odkud se do střední Evropy vzduch, který ponese radioaktivní části, může dostat.

Bulvár šíří paniku

Značná část populace podle Drábové sleduje bulvární média, která prý používají zavádějící výrazy jako "radioaktivní mrak". Podle ní se jedná o více než nadnesený, experesivní výraz, šířící neopodstatněnou paniku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přístroj na měření tělesné radiace

Radioaktivní částice se v posledních dnech šířily od Fukušimy na východ, tedy nad Tichý oceán. Nepatrné a zdraví neohrožující množství radioaktivních prvků bylo naměřeno v monitorovacích stanicích napříč Pacifikem, v Severní Americe a na Islandu. [celá zpráva]

Neškodný radioaktivní prach má ve středu dorazit nad střední Evropu, ale Český hydrometeorologický ústav neočekává, že by se radioaktivní částice dostaly nad Českou republiku. [celá zpráva]

Jak dlouho ještě? To neví ani odborníci...

Na otázku Práva, zda již někdo ze „statečné padesátky,“ která chladí čtyři zničené japonské reaktory, zkolaboval či onemocněl v důsledku záření, uvedla, že o tom nemá informace. „Záchranné práce stále ještě běží, ale jak dlouho ještě, neumím předvídat,“ dodala Drábová.

Japonci zatím situaci v elektrárně řeší sami. „V případě potřeby a případné žádosti z Japonska jsme ale my i další země v rámci Mezinárodní agentury pro atomovou energii připraveni do oblasti vyslat své specialisty,“ uvedla Drábová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám