Hlavní obsah

Zemřel bývalý ministr zdravotnictví Fišer

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, pko, fia

Ve věku 68 let zemřel v Brně někdejší ministr zdravotnictví Bohumil Fišer. Vládní funkci zastával v letech 2000 až 2002 v sociálnědemokratickém kabinetu premiéra Miloše Zemana. Podle informací Práva podlehl rakovině. Zprávu o Fišerově smrti Právu potvrdil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Foto: René Volfík, ČTK

Bohumil Fišer působil jako ministr zdravotnictví ve vládě Miloše Zemana.

Článek

„S panem profesorem Fišerem odešel slušný a čestný člověk i politik, zapálený sociální demokrat. Byli jsme osobní přátelé, o to víc je pro mne zpráva o jeho smrti bolestnější a těžší,“ řekl Hašek.

"Pojedu na pohřeb, protože to byl skvělý ministr zdravotnictví a alespoň tímto způsobem mu vzdám poslední poctu. Pokud jde o osobní vztahy, byli jsme přátelé, jezdil ke mně často na chalupu na Vysočinu a velice dobře jsme si rozuměli," citovala ČTK expremiéra Zemana.

Odborník na výzkum srdce a krevního oběhu

Fišer byl uznávaným odborníkem v oblasti výzkumu srdce a krevního oběhu. Po svém odchodu z politiky byl přednostou Fyziologického ústavu lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde působil až do svého skonu.

Kromě desítek odborných textů věnujících se problematice zdravotnictví vydal letos společně se Zdeňkem Koudelkou knihu Úvahy o politice, kam přispěl esejí Politika z pohledu přírodovědce.

Byl členem ČSSD, vedle funkce ministra se politicky angažoval rovněž v městském výkonném výboru soc. dem. a působil také jako brněnský zastupitel.

Fišer byl v mládí v mezidobí let 1966 až 1971 členem KSČ. Do sociální demokracie vstoupil v roce 1993.

V době svého působení v čele resortu zdravotnictví musel čelit protestům lékařů, kteří se dožadovali navýšení svých platů. Fišer určitého zvýšení mezd zaměstnancům ve zdravotnictví skutečně dosáhl, byť se nejednalo o systémové opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám