Hlavní obsah

ČSSD má kompletní vedení, je v něm i jedna žena

Právo, jov, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soc. dem. má po dvou letech "povinnou" ženu ve svém vedení. Na brněnském sjezdu byla zvolena místopředsedkyní bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Novou tváří zvolenou na post místopředsedy je také pražský zastupitel Jiří Dienstbier. Delegáti znovuzvolili do vedení i Lubomíra Zaorálka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová (uprostřed) na sjezdu ČSSD v Brně

Článek

Sjezd ČSSD později zvolil dva zbývající místopředsedy strany. Stali se jimi někdejší ústřední tajemník Martin Starec, který dostal 319 hlasů, a dosavadní místopředseda Zdeněk Škromach (314 hlasů).

První kolo volby místopředsedů ČSSD proběhlo už v noci z pátku na sobotu. Žádný ze sedmnácti kandidátů ale nebyl zvolen. V sobotu se proto konalo druhé kolo. Jak informoval delegáty sjezdu šéf volební komise Jiří Havlíček, místopředsedkyní byla zvolena Benešová, která získala 376 hlasů.

V pátek těsně zvítězil v klání o post předsedy strany Bohuslav Sobotka, jeho rival Michal Hašek se stal prvním místopředsedou. Zatímco pro Sobotku je dobrou zprávou zvolení jeho podporovatelů Dienstbiera a Zaorálka, pro Haška je důležité zvolení Benešové. Naopak špatnou zprávou pro Haška je, že ani v druhém kole souboje o post místopředsedy neuspěl Zdeněk Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám