Hlavní obsah

Po pochodu extremistů v Bydžově část z nich napadla Romy

Právo, ČTK, Jiří Bednář
Nový Bydžov
Aktualizováno

S napětím očekával v sobotu Nový Bydžov na Královéhradecku ohlášené shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), a také romských a anarchistických uskupení. Odpůrci radikálů se rozhodli blokovat pochod a zasahovat proti nim museli policisté na koních s těžkooděnci. Radikálové pak v přesile napadli tři romské aktivisty. Při potyčkách byli zraněni dva lidé.

Novým Bydžovem pochodovali extremistéVideo: ČTK

 
Článek

Po poledni se na náměstí shromáždily přes čtyři stovky nacionalistů, očekávajících příjezd předsedy DSSS Tomáše Vandase. Jejich mítink začal po 13. hodině, ale ještě před tím se u nedalekého kostela sv. Vavřince uskutečnilo náboženské shromáždění asi dvou set Romů a anarchistů, na němž řečníci vyzývali k toleranci a poklidnému soužití. Skupinka nacionalistů se  mezi ně pokusila proniknout s vlajkou DSSS, ale zabránila jim v tom policie.

Do zásahu bylo podle informací Práva nasazeno na tři stovky policistů, včetně několika psovodů a jízdní jednotky na koních. Nad městem permanentně kroužil vrtulník.

Proti pochodu extremistů v Novém Bydžově protestovali aktivisté i RomovéVideo: Jiří Bednář, Právo

Foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Pochod nacionalistů Novým Bydžovem

Foto: Jiří Bednář, Právo

Policie zadržela sedm lidí, kteří se postavili radikálům.

Romové a anarchisté nakonec odvolali ohlášený pochod ulicemi a svou akci omezili na zmíněné shromáždění s modlitbou. Farářka Církve československé husitské však po modlitbách setkání ukončila, vyzvala přítomné k pokojnému rozchodu a od dalších akcí se distancovala. Militantnější část skupiny se ale rozhodla přehradit cestu nacionalistům v ulici Na Šarlejích.

„Protože jejich snaha byla nezákonná, přistoupili jsme k zákroku. Po několika výzvách k rozchodu, které asi stovka osob neuposlechla, jsme za použití donucovacích prostředků ulici uvolnili,“ řekla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková. Kromě obušků použila policie i dělbuchy a při zákroku bylo zajištěno sedm demonstrantů pro spáchání správního deliktu. Jednu ženu odvezla sanitka poté, co po kontaktu s koněm utrpěla zranění na noze.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Policie několik mladíků, kteří se postavili radikálům, zpacifikovala.

"Nic než národ"

Později byl zatčen ještě jeden z nacionalistů. „Měl na oblečení symboly zakázané Dělnické strany a policie jej kvůli tomu podezřívá ze spáchání trestného činu, podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod,“ uvedla Ježková.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Policie při zatýkání odpůrců protiromské demonstrace

Příznivci DSSS prošli pod kontrolou policie ohlášenou trasou za skandování hesel „Češi, pojďte s námi“ a „Nic než národ“. Vandas opustil město krátce před patnáctou hodinou, ale později odpoledne došlo ještě v Husově ulici ke konfliktu tří romských aktivistů a 13 nacionalistů. Jeden Rom byl přitom zraněn na hlavě, ztratil vědomí a skončil v nemocnici.

„Zajistili jsme třináct osob. Jsou v podezření ze spáchání výtržnictví nebo  ublížení na zdraví,“ informovala Ježková.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Šéf DSSS Tomáš Vandas

Téměř všechny provozovny na Masarykové náměstí měly zavřeno, některé měly výlohy chráněné bedněním.

Na místě byli přítomni také bývalí ministři pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb a Džamila Stehlíková.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Příznivci DSSS pochodují Novým Bydžovem.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Romští aktivisté pochodují Novým Bydžovem.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Aktivisté v Novém Bydžově

Foto: Jiří Bednář, Právo

Romští aktivisté pochodují Novým Bydžovem.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Policejní helikoptéra letí nad věžičkami novobydžovské radnice.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Výlohy lékárny na novobydžovském náměstí skryly v pátek dřevěné desky.

Reklama

Výběr článků

Načítám