Hlavní obsah

V pražské Troji řádí divoká prasata

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražskou Troju, čtvrť, kde sídlí zoologická i botanická zahrada, sužují v posledních týdnech divočáci. A nejde jen o pár jedinců, lidé mají informace o desítkách kusů. Prasata se pohybují i u paneláků, lákají je odpadky. Vyrazili na ně už myslivci Prahy 8.

Foto: Profimedia.cz

Mládě divokého prasete

Článek

„Kolegové říkali, že na louce u zoo viděli zhruba 70 kusů divokých prasat,“ řekl Právu Miloš Stana z Lesů hl. m. Prahy.

Podle starosty pražské Troje Tomáše Drdáckého (Trojský koník) se prasata přemnožila. „Nikomu se zatím nic nestalo, divočáci napadli snad jen jednoho psa a ničí věci,“ uvedl Drdácký. Odstřel prasat už podle něho povolil magistrát.

„Odstřel je povolen pouze v přírodním areálu, přesto od listopadu do konce února letošního roku lovci odstřelili už dvacet divočáků,“ řekl náměstek primátora Ivan Kabický (ODS).

Nájezdy do botanické zahrady

Na trojskou botanickou zahradu divoká prasata podnikají nájezdy hlavně v noci. Naposledy v noci ze středy na čtvrtek poničila expozici vzácných druhů pivoněk. Rytím zlikvidovala kořenový systém a pod zemí rašící pupeny, ze kterých měly během několika týdnů vyrašit nové rostliny. Škody počítají odborníci.

„Přesnější čísla budou známa až během měsíce dubna, kdy bude jasné, co opravdu vyrašilo a co nikoli. Za minulý rok způsobila divoká prasata škody za více než tři sta tisíc korun,“ uvedl Kabický.

Stáda divokých prasat podle Stany migrují. A proč právě do hlavního města? „Stahují se především k okrajovým částem, do sídlišť, protože tam najdou odhozené odpadky, které mohou pozřít,“ popsal Stana.

Prase divoké je všežravec, požírá trávu, hlízy, bobule, mršiny, kořeny, odpadky, hmyz, plazy. Kanec může vážit 90 kg, v kohoutku měří necelý metr, člověku nejnebezpečnější bývá bachyně, pokud má selata. Ve střední Evropě vychází většina vrhů na období od března do května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám